In SUA - un al doilea membru marcant a administratiei Bush ar putea fi inlocuit - in urma victoriei Partidului Democrat in alegerile parlamentare. Ambasadorul american la Natiunile Unite, John Bolton, ales anume de presedintele Bush ar trebui confirmat de Senat, dar multi senatori cu greutate au declarat ca nu vor vota in favoarea lui.
Sansele lui John Bolton de ramane in post par aproape nule. Numirea sa a fost temporara - caci domnul Bolton nu a obtinut sprijinul Senatului cel vechi, in pofida majoritatii republicane.

Asa ca presedintele Bush l-a numit in vreme ce Congresul american era in pauza, si controversatul diplomat conservator a dvenit ambasadorul interimar al SUA la ONU. Joi, Casa Alba a cerut din nou Senatului sa aprobe numirea lui John Bolton.

O ultima sansa de obtine confirmarea, o ultima sansa de a beneficia de majoritatea republicana din Senat inainte ca noul Senat sa se intruneasca in ianuarie. Insa republicanul Lincoln Chafee, infrant de altfel in alegeri, se opune numirii.

El a declarat BBC-ului ca spera ca, in urma infrangerilor electorale suferite, administratia Bush sa tina seama mai mult pe viitor de opinia publica.
"Aroganta care a insotit agenda presedintelui a alienat nu numai multe persoane din intreaga lume, ci, dupa cum ne dam seama, si pe americani care se opun unei agende care nu ajunge la toti oamenii."

"Ar fi bine daca administratia presedintelui ar invata din aceasta lovitura data de americani agendei republicane - iar eu insumi ma numar printre victimele acestei lovituri." a spus republicanul Lincoln Chafee.
Si democratii se opun acestei prelungiri in functie.
Senatorul Joe Biden, care va conduce probabil comisia pentru relatii externe, a spus ca nu vede rostul examinarii chestiunii numirii lui John Bolton.
Acesta ar putea deveni a doua victima de rang inalt a rezultatelor slabe obtinute in America de republicani, dupa ministrul apararii, Donald Rumsfeld.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.