Maxim interes in tarile unde sunt angajate trupe americane

Schimbarea majoritatii din Congresul american a fost urmarita cu maxim interes pe fronturile unde sunt angajate trupe americane.

In Irak si Afganistan, guvernele locale spera ca indepartarea lui Donald Rumsfeld de la conducerea ministerului apararii sa nu fie insotita de o reducere a prezentei trupelor americane in aceste zone. Insa in multe tari musulmane, schimbarea ministrului american a fost primita cu satisfactie.

Conducerile unor state precum Irakul sau Afganistanul sunt dependente deocamdata de prezenta trupelor straine, de aceea oficialii din cele doua tari s-au grabit sa isi exprime sperantele ca victoria democratilor in Congres nu va atrage renuntarea la promisiunile anterioare.

Purtatorul de cuvant al guvernului irakian a afirmat ca Bagdadul stie ca trateaza direct cu administratia de la Casa Alba, iar ideea a fost adancita de ambasadorul american in Irak, Zalmay Khalizdad, care a amintit ca presedintele este arhitectul politicii externe si comandantul fortelor armate. Iar ministrul de externe irakian Hoshiar Zebari crede ca obiectivele Statelor Unite in Irak raman neschimbate.

Construirea fortelor armate irakiene, testarea acestora, indepartarea elementelor subversive din ministere, astfel incat trupele locale sa poata prelua controlul de la cele ale coalitiei. Acesta e obiectivul, care insa deocamdata nu a fost atins, a declarat ministrul de externe irakian.

Demisionarul Donald Rumsfeld a fost si principalul promotor al ofensivei din Afganistan, care a dus la indepartarea conducerii talibane. Un purtator de cuvant al presedintiei afgane, Jawi Ludin, este insa increzator ca schimbarea ministrului nu va duce la modificarea strategiei Washingtonului in relatia cu tara sa.

Fie ca este sau nu o schimbare la Pentagon, nu cred ca aceasta va influenta semnificativ strategia lor in Afganistan. Guvernul si Congresul american vor ramane receptive la necesitatile noastre, financiare sau militare, a afirmat purtatorul de cuvant al presedintiei afgane.

Insa in multe tari arabe, indepartarea lui Donald Rumsfeld va fi celebrata in mod deschis. Acesta era considerat de multi un simbol a ceea ce ei numesc aroganta Washingtonului si tendinta de a folosi forta in detrimentul dialogului.

Guvernele arabe spera ca schimbarea din Congres sa faca Washington-ul sa asculte mai mult si sa dicteze mai putin.

Fortele radicale, inclusiv Al Qaida, vor jubila, pretinzand ca America, o supraputere, plateste costul electoral al luptei cu islamismul radical.

Guvernele autoritare arabe rasufla usurate, pentru ca spera ca pierderea puterii de catre republicani va duce la abandonarea obiectivului promovarii democratiei in Orientul Mijlociu.

Pe de alta parte, cu exceptia Iranului si Siriei, guvernele din regiune se tem ca o retragere prematura a americanilor ar arunca Irakul in haos. Ele sunt nelinistite si de eventualitatea ruperii Irakului in trei parti - sunita, siita si kurda - ceea ce ar duce la un razboi civil.

Cat despre situatia palestinienilor, prea putini cred ca schimbarea din Congres va face administratia sa se implice mai mult in negocierile dintre Israel si conducerea teritoriilor autonome plaestiniene.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.