A fost un adevarat masacru in Fasia Gaza: doua rachete lansate de Tsahal la Beit Hanun a ucis 20 de civili, printre care multi copii. Au fost peste 50 de raniti in ceea ce Israelul a calificat o "greseala". Conducerea Autoritatii palestiniene a cerut convocarea Consiliului de securitate al ONU, iar partidul Hamas a declarat ca Israelul "trebuie sa inceteze sa mai existe".

Primul proiectil a cazut peste casa unei familii de arabi. Al doilea a lovit din plin multimea adunata in jurul cladirii prabusite. Oamenii venisera sa dea o mana de ajutor la salvarea eventualilor supravietuitori. Tsahal si-a asumat responsabilitatea pentru atacul de la Beit Hanun, ministrul apararii, Amir Peretz, a dispus o ancheta pentru clarificarea circumstantelor si a ordonat incetarea oricaror operatiuni in teritoriile nordice ale Fasiei Gaza. Se crede ca tragedia e rezultatul unei erori a artileristilor israelieni.

Nu asa se vad lucrurile la Rammallah, unde oricare asemenea incident este folosit pentru alte acuzatii la adresa altora, pentru o noua tensionare a relatiilor cu Tel Aviv. Purtatorul de cuvant al guvernului palestinian condus de gruparea Hamas a afirmat, in acest sens, ca Israrelul trebuie sa-si "inceteze existenta" dupa bombardamentele din ajun. "Dupa aceasta actiune barbara, Israel a demonstrat ca nu mai exista un stat uman. Este un stat care crede in moarte si, prin urmare, acest stat trebuie sa inceteze sa mai existe", a spus Ghazi Hamad, considerat un membru relativ moderat al miscarii.

In acelasi timp, aripa militara a Hamas i-a indemnat pe arabii si musulmanii de pretutindeni sa atace tintele americane. La randul sau, seful politic al Miscarii rezistentei islamice, Khaled Mechaal, a avertizat ca gruparea lui va riposta ofensivei israeliene "prin fapte, nu prin vorbe". El a amintit ca, oficial, ceea ce a fost "armistitiul" cu Israelul a expirat la sfarsitul anului 2005. In aceste circumstante, a adaugat el, "lupta armata este libera sa fie reluata, iar rezistenta este dictata de conditii locale". "America ofera o acoperire politica, financiara si logistica pentru astfel de crime, iar SUA sunt responsabile pentru masacrul de la Beit Hanun", a afirmat Hamas.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.