Intrucat este cea mai mica planeta din sistemul nostru solar si cea mai apropiata de Soare, Mercur este o planeta greu de vazut de pe Pamant. Totusi, astazi, micuta planeta se va afla intr-o pozitie perfecta pentru a fi vazuta, pozitionandu-se intre Soare si Pamant. si este vorba de un eveniment rarisim. Acesta este al doilea din doar 14 astfel de pozitionari care sunt asteptate in acest secol, primul avand loc in 2003. De cand Pluto si-a pierdut statutul de planeta, Mercur a devenit cea mai mica planeta din sistemul solar. De asemenea, ea are cea mai larga gama de temperaturi de pe orice planeta, cu variatii de la -180 de grade Celsius pana la 450, toate pe parcursul unei "zile" planetare de 4.223 de ore.

Avand o atmosfera rara, Mercur este descoperita in fata asteroizilor care "ataca" in permanenta, dandu-i un aspect de varsat de vant. Pentru a orbita in jurul Soarelui, Mercur are nevoie de 88 de zile pamantene si aceasta trecere rapida i-a convins pe romani s-o boteze dupa numele mesagerului zeilor. Cu toate ca planeta a fost descoperita cu mii de ani in urma, prea multe informatii despre ea nu se cunosc. Mai ales pentru ca este foarte aproape de Soare, ea este mai tot timpul mascata de lumina. Cele mai bune momente de a privi planeta sunt la rasarit sau apus, cand lumina Soarelui nu o blocheaza.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.