Dhiren Barot, 34 de ani, liderul din Marea Britanie al retelei al-Qaeda, a fost condamnat ieri la inchisoare pe viata. Chiar daca va beneficia de gratieri, el isi va petrece in detentie cel putin 40 de ani, a spus judecatorul. Barot planuia "sa dezlantuie o zi neagra a terorii" si daca planurile ii reuseau, ar fi provocat un carnagiu colosal, la o scara fara precedent. Dhiren Barot, un hindus convertit la islam, a fost acuzat si de autoritatile americane pentru conspiratie in vederea folosirii de arme de distrugere in masa, in SUA si Yemen.

Daca n-ar fi fost prins, Barot ar fi ucis mii de oameni, ar fi imbolnavit cel putin un milion si ar fi periclitat inca alte sute de milioane. Procurorul a spus ca intreaga conspiratie era intr-un stadiu final, dar afirmatiile sale au fost respinse de aparare. Planul principal consta in construirea si plasarea in subsolul unei cladiri a unui grup de limuzine umplute cu explozibil sub forma de cilindri metalici plini cu benzina. Explozia acestor masini ar fi fost simultana cu atacarea unor trenuri si deturnarea unui petrolier. In documentele acuzatoare este stipulat ca Barot urmarea sa produca "distrugeri in masa si haos" in Londra, unde exploziile ar fi fost colosale.

A recunoscut tot

Cit timp a facut planurile, Barot a locuit in Kingsbury, la Londra, fiind descris de vecini drept "tacut si modest". A fost arestat in august 2004 si a pledat vinovat. Intr-o audiere anterioara, procurorul a informat Curtea ca inculpatul mai planuia si detonarea unei bombe plasate sub fluviul Tamisa, pentru a inunda reteaua de metrou si a ineca mii de navetisti. El voia, de asemenea, sa atace Banca Mondiala din Washington DC, cadirea Bursei din New York si alte obiective importante. Planurile pentru atacurile din SUA dateaza de dinainte de 11 septembrie, dar au fost aminate pina la sfirsitul lui februarie 2004. Planurile din SUA au fost refolosite in planificarea unor atacuri sincronizate in Marea Britanie, a mai spus procurorul. La proces, Barot a pledat pentru "ingaduinta".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.