Presedintele Tadjikistanului, Emomali Rahmonov, a castigat un al treilea mandat de sapte ani, in urma unor alegeri criticate de observatorii internationali ca nefiind libere sau corecte. Presedintele comisiei electorale a spus ca dl Rahmonov a obtinut peste saptezeci si sase la suta din voturi, in timp ce urmatorul candidat a intrunit doar sapte la suta din sufragii.

Seful misiunii de observatori OSCE a dclarat ca nu a existat o campanie electorala la modul serios, iar Imomali Rahmonov, care a avut patru contracandidati, putin cunoscuti, reprezentand partide pro-guvernamentale, nu s-a confruntat cu o concurenta adevarata. Presedintele a respins criticile, afirmand ca tara sa poseda o cultura diferita.

"Tadjikistanul este o tara cu o populatie alcatuita in proportie de 99 la suta din musulmani, este o cultura complet diferita, iar acest lucru trebuie luat in consideratie", a spus dl Rahmonov.

De 15 ani la putere

Emomali Rahmonov este un fost oficial comunist si detine functia de sef al statului din 1991, anul in care Tadjikistanul si-a proclamat independenta.
Ravasit de razboi civil in anii 90, Tadjkistanul nu a avut niciodata alegeri pe care observatorii internationali sa le considere libere si corecte.
Se estimeaza ca majoritatea celor sapte milioane de locuitori traieste in saracie. Cu toate acestea, sprijinul de care presedintele se bucura este de netagaduit.

Multi oameni raman recunoscatori ca nu mai trebuie sa indure razboiul civil al anilor 90, care s-a soldat cu peste 50.000 de victime si a provocat fuga din tara a 10 la suta din populatie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.