Israelul intentioneaza sa reduca, de anul viitor, numarul muncitorilor imigranti la 80.000, fata de 180.000 in prezent, o masura ce ii va afecta si pe muncitorii romani, care reprezinta 15 la suta dintre strainii care lucreaza in Israel, relateaza israelvalley.com, citat de NewsIn

Autoritatile israeliene si-au propus - in proiectul de buget pentru 2007, care este discutat zilele acestea in Knesset - o "crestere a oportunitatilor de angajare pentru israelieni", se arata intr-un articol publicat in exclusivitate pe site-ul Camerei de Comert Franta-Israel. Concret, acest obiectiv poate fi realizat prin introducerea unor cote pentru muncitorii imigranti, care sa reprezinte trei la suta din populatia activa a statului israelian, adica 80.000 de imigranti.

Conform unei evaluari intocmite in iulie 2006 de catre Biroul israelian de statistica, in Israel lucreaza in prezent 180.000 de straini, ceea ce inseamna ca, in urmatorii patru ani, numarul acestora trebuie redus cu 100.000. Dintre cei 180.000, in jur de 80.000 muncesc ilegal si au intrat pe teritoriul israelian cu vize turistice, dar nu au mai plecat.

Romanii sunt printre cele mai numeroase comunitati de imigranti care lucreaza in Israel, ei reprezentand 15 la suta din numarul total, depasiti numeric de thailandezi (30%) si de filipinezi (24%), si urmati de chinezi (10%).

Guvernul israelian va lua masuri draconice pentru reducerea numarului de imigranti, in toate domeniile: in constructii, numarul muncitorilor imigranti va fi redus la 12.000 in 2007, scopul fiind ca in 2010 aceasta ramura de activitate sa fie ocupata doar de israelieni. in 2007 vor fi restrictionate anumite domenii, cum ar fi cel alimentar - pentru care nu va mai fi eliberat niciun permis de munca - si in industrie, unde nu se vor mai acorda permise incepand din iulie 2007. incepand din 2011, imigrantii nu vor mai primi drept de munca nici in agricultura, iar autoritatile incurajeaza populatia ca pentru serviciile de menaj sa inlocuiasca forta de munca straina cu cea autohtona, dar nu este specificat insa un termen-limita pana la care trebuie luata aceasta masura.


Despre autor:

Wall-Street

Citeste articolul integral in Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.