Inaltul Comisar al ONU pentru Refugiati, Ruud Lubbers, (foto),si-a prezentat, duminica, demisia, intr-o scrisoare adresata secretarului general al Natiunilor Unite, Kofi Annan. Lubbers declarase, vineri, dupa o intrevedere cu Kofi Annan, ca nu va demisiona din cauza acuzatiilor de hartuire sexuala care i-au fost aduse de o angajata, relateaza Mediafax.

Duminica, el a afirmat ca demisioneaza pentru ca simte o lipsa de incredere din partea lui Kofi Annan. In scrisoarea adresata secretarului general, Lubbers afirma ca, de patru ani, si-a dedicat "intreaga energie" activitatii Inaltului Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), iar biroul pe care l-a condus si personalul acestuia au adus o contributie semnificativa la operatiunile desfasurate de Natiunile Unite. "Confruntat cu o serie de probleme si cu actuala presiune din partea presei, se pare insa ca aveti o parere diferita", ii spune Lubbers secretarului general.

Acuzatii validate de ancheta interna

Vineri, intr-o conferinta de presa, Inaltul Comisar pentru Refugiati precizase ca e posibil sa-si fi manifestat o atitudine "amicala" fata de femei si ca a discutat "pe scurt" despre aceasta chestiune cu secretarul Annan. La putin timp dupa conferinta de presa a lui Lubbers, serviciul de presa al secretarului general a dat publicitatii un comunicat in care preciza ca "subiectul principal al discutiei a fost viitorul lui Lubbers in organizatie, tinand cont de recentele evolutii, inclusiv de dezvaluirile presei".

Cotidianul britanic The Independent a publicat, vineri, detaliile unei anchete interne a ONU desfasurate anul trecut, care a conchis ca exista "indicii de hartuire sexuala" din partea lui Lubbers. Investigatia a fost initiata in urma plangerii facute de o functionara a UNHCR impotriva fostului premier olandez Ruud Lubbers.

Ancheta Biroului pentru Servicii de Control Intern (OIOS) a validat acuzatiile acestei angajate, dar Kofi Annan a respins, in iulie anul trecut, concluziile investigatiei in privinta lui Lubbers.

Alte patru femei confirma

Angajata care a depus plangere pentru hartuire sexuala sustine ca Lubbers, in varsta de 65 de ani, i-a pus mainile pe talie, a tras-o catre el si si-a impins bazinul in ea, la incheierea unei sedinte cu alti colegi barbati, la Geneva, la 18 decembrie 2003.

In nota catre secretarul general, raportul afirma ca aceasta nu este singura care a fost supusa unor astfel de tratamente, iar Lubbers este un invederat al unor astfel de practici. Alte patru angajate au recunoscut, sub conditia anonimatului, ca Lubbers a avut un comportament sexual neadecvat fata de ele, dar au refuzat sa faca plangere de teama "represaliilor si a umilintei publice".


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.