In Statele Unite, martea viitoare au loc alegeri legislative. Un eventual succes al democratilor ar putea schimba intr-o mare masura ultimii ani de mandat ai presedintelui George W. Bush, care ar fi nevoit sa colaboreze cu un parlament ostil. "Mirosind" infringerea republicanilor, "vulturii" democrati stau cu ochii pe Congres, subliniaza revista "The Economist". Partidul Democrat are nevoie de 15 noi mandate in Camera Reprezentantilor si de sase noi mandate in Senat. Or, conform sondajelor de opinie, democratii au toate sansele sa obtina chiar mai multe decit atit. Multi vor spune ca schimbarea nu va fi prea grava, pentru ca nici democratii nu vor dori altceva decit o victorie rapida in Irak, democratizarea Afganistanului si, desigur, o dominatie americana cit mai pregnanta in toate domeniile. Dar, pentru omul care sta pe fotoliul din Biroul Oval s-ar putea ivi o serie de probleme.

Se anunta anchete

Democratii ar putea declansa numeroase anchete si audieri parlamentare, obligindu-i pe ministri sa dea explicatii privind razboiul din Irak si permitindu-le criticilor sa denunte toate abuzurile. Bush personal ar putea fi "tirit" intr-un proces, pentru vreuna dintre greselile sale, si nimeni nu-i poate garanta ca, in ultima instanta, Senatul va vota 50 - 50, ca in cazul lui Clinton.

Democratul Bill Clinton a fost nevoit sa conduca sase, dintre cei opt ani de mandat, avind o majoritate republicana in Congres. El a depasit aceasta situatie folosindu-se de dreptul de veto, la care a apelat pentru a bloca 38 de legi, si emitind o multime de "ordine executive", care se aplica fara acord parlamentar. Dar, faimosul proces de "impeachment", in care a fost acuzat ca a mintit sub juramint (cind a raspuns la o intrebare directa despre relatia lui cu Monica Lewinsky) nu ar mai fi avut loc daca in Congres ar fi dominat democratii.

New York Times da tonul

In plus, decizia cotidianului New York Times de a nu sprijini, pentru prima data dupa foarte multi ani, nici un candidat republican la alegerile de anul acesta da tonul victoriei democrate. Cotidianul citat a criticat virulent activitatea Congresului dominat de republicani, acuzind incapacitatea parlamentarilor de a-i cere socoteala presedintelui George W. Bush pentru razboiul din Irak. "Insistenta majoritatii din Congres de a-l proteja pe George W. Bush de consecintele greselilor si ilegalitatilor comise trebuie sa fie penalizata de electorat", spune un editorial din New York Times. In mod traditional, cunoscutul cotidian publica o lista a candidatilor "pentru care baga mina-n foc".

De zeci de ani, practica a dovedit ca acesti candidati obtin intotdeauna voturile necesare. "Marti, cind pe aceasta pagina va figura lista celor pe care noi ii sustinem in alegeri, nu vom include nici un candidat republican", a promis ieri ziarul american. Principalele motive ar fi: "Politica republicana de reducere a impozitelor a subminat bugetul si a periclitat economia pe termen lung. Republicanii au refuzat sa abordeze problema incalzirii globale si nu fac nimic pentru a reduce dependenta tarii de petrolul extern". Si pare destul.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.