Secretarul general al Consiliului Europei, Terry Davis, considera foarte importanta respectarea standardelor unice in cadrul solutionarii problemelor teritoriale, inclusiv a problemei transnistrene. Potrivit Agentiei Interlic, Davis a mentionat ca in afacerile internationale este nevoie de consecventa.

"Transnistria este o parte a Moldovei, Abhazia - a Georgiei, Republica Cecena - a Federatiei Ruse. In solutionarea problemelor teritoriale este necesar de a respecta standarde unice", a declarat Terry Davis. El a spus ca, intotdeauna, Consiliul Europei s-a ghidat fata de Georgia dupa aceleasi principii ca si fata de Federatia Rusa.

Potrivit lui, Consiliul Europei respecta atat integritatea teritoriala a Rusiei, cat si integritatea teritoriala a Georgiei. "Abhazia si Osetia de Sud fac parte din Georgia", a spus Terry Davis.

Referindu-se la problema respectarii drepturilor minoritatilor nationale in Tarile Baltice, dar si in regiuni cum ar fi Transnistria, Davis a relevat ca studiul in limba materna este o problema ce trebuie absolut obligatoriu rezolvata in mod pozitiv. Afirmand ca aceasta problema exista intr-adevar, secretarul general al CE a mentionat ca in alte parti ea se manifesta in forme mai acute, cum este, spre exemplu, in Transnistria. Terry Davis a mentionat ca in Transnistria este interzisa intr-o forma mai dura studierea programului scolar in limba moldoveneasca.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.