Electoratul din Nicaragua voteaza duminica in alegeri prezidentiale care l-ar putea aduce din nou la putere pe fostul presedinte Daniel Ortega, dupa 16 ani petrecuti in opozitie.

Ortega, liderul Frontului Sandinist de Eliberare Nationala (FSLN), care a guvernat tara ca o miscare marxista intre 1979 si 1990, se prezinta acum ca un lider populist, invocandu-l pe Dumnezeu si profitand de dezamagirea unei bune parti a populatiei de guvernarile succesive de dreapta din 1990 incoace.

Sondajele de opinie arata ca Daniel Ortega este foarte aproape de obtinerea victoriei din primul tur, adica, fie 40 la suta din voturi, fie peste 35 la suta cu un avans de minimum 5 la suta fata de urmatorul clasat. Avantajul lui Ortega, fata de acum 5 ani, este ca dreapta este scindata intre conservatorul Eduardo Montealegre si liberalul Jose Rizo.

In 2001 Ortega a obtinut 42 la suta din voturi, dar presedinte a fost ales candidatul dreptei unite, Enrique Bolanos, cu 56 la suta. Daniel Ortega a mai fost invins si in alegerile prezidentiale din 1990, de Violeta Chamorro, si in 1996 de Arnoldo Aleman.

Adversarii nu cred in schimbarea la fata a lui Ortega

Administratia de la Washington a amenintat ca in cazul unei victorii a lui Oretga Statele Unite vor intrerupe ajutoarele pentru aceasta tara din America Centrala. Daniel Ortega se prezinta acum ca un politician schimbat, care a renuntat la retorica marxista a anilor '80, dar adversarii sai nu accepta aceasta metamorfoza.

"Ortega nu s-a schimbat, are aceeasi prieteni: Castro, Gaddafi, Chavez si Bin Laden", spune Eduardo Montealegre.

Statele Unite se tem ca Ortega s-ar putea alia cu alti lideri cu discurs anti-american din America Latina, precum Fidel Castro, din Cuba, Hugo Chavez, din Venezuela si Evo Morales din Bolivia.

Dar Jaime Morales, candidatul la vicepresedintie al lui Ortega, fostul luptator al gherilelor "contra" - antisandinisti finantati de Washington in anii '80 - devenit acum aliatul fostului sau dusman, spune ca e regretabila ingerinta Statelor Unite in politica interna a unei tari mici si prietenoase.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.