Presedintele SUA propune Europei depasirea dezacordurilor si construirea unei noi ere a unitatii transatlantice

Presedintele american George W. Bush i-a indemnat pe aliatii europeni ai Statelor Unite sa treaca peste "dezacordurile trecatoare" din trecut in privinta razboiului din Irak pentru a putea construi impreuna "o noua era a unitatii transatlantice". "Nici o disputa temporara, nici un dezacord trecator intre guverne si nici o putere de pamint nu vor reusi sa ne dezbine", a spus Bush in cursul discursului rostit ieri la Bruxelles, prima etapa a turneului sau european.

Liderul american a adoptat un ton conciliant, afirmind ca SUA doresc o "Europa puternica", pentru ca au nevoie de un "partener solid in dificila misiune de a propaga libertatea in lume", referire la tema centrala a discursului sau de investitura, in care a facut din combaterea tiraniei un obiectiv central al celui de-al doilea mandat.

Desi planurile presedintelui american referitoare la democratizarea Orientului Mijlociu stirnesc o multime de suspiciuni, el fiind acuzat ca este dispus sa faca acest lucru folosind o politica de forta, Bush a preferat sa insiste pe solutionarea conflictului israeliano-palestinian, subiect care, dupa cum se prezinta situatia la ora actuala, nu este susceptibil sa genereze disensiuni.

In acest context, liderul american a profitat de ocazie si pentru a cere, din nou, europenilor sa dea un "sprijin tangibil" politic, economic si in materie de securitate Irakului, tara pe care a numit-o "cea mai tinara democratie din lume".

Intreg discursul rostit ieri in capitala Belgiei a fost conceput pentru a crea imaginea unei administratii deschise dialogului si cooperarii cu aliatii traditionali ai SUA, insa despre o reala schimbare de optica nu se va putea vorbi decit dupa ce vor vedea rezultatele concrete ale intilnirilor liderului american cu presedintele francez Jacques Chirac, cu care s-a intilnit ieri seara, si cu cancelarul german Gerhard Schroeder, al carui oaspete va fi astazi, la Mainz.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.