Organizatia "Reporteri fara Frontiere" a condamnat, joi, decizia Curtii Constitutionale poloneze de a mentine articolul 212 din Codul Penal, conform caruia defaimarea sau umilirea in public a cuiva este pedepsita cu un an de inchisoare, sau cu doi ani daca acest lucru este facut prin intermediul mass-media - potrivit site-ului RSF (Reporteri fara Frontiere). "Prin confirmarea articolului 212, inaltele autoritati judiciare poloneze sunt incurajate sa refuze legislatiei din Polonia calea spre libertatea de expresie" - precizeaza RSF. "Alte tari din centrul si estul Europei abolesc legi care incrimineaza defaimarea, iar Polonia insista sa pastreze aceasta prevedere draconica".

Reporteri fara Frontiere adauga faptul ca Romania a facut un efort "sa se alinieze cat mai aproape de legislatia europeana, in timp ce Polonia, care a fost una dintre primele tari ce a beneficiat de extinderea spre est a Uniunii Europene (UE), se comporta ca un elev rau in ceea ce priveste libertatea de expresie". Curtea Constitutionala poloneza recunoaste ca libertatea de expresie este "una dintre cele mai importante valori ale unui stat democratic", dar pe de alta parte considera ca demnitatea persoanei si onoarea sunt pe primul loc.

Mai multe organizatii internationale pentru drepturile omului continua sa solicite abolirea pedepselor cu inchisoarea pentru ofensele de presa, aceste pedepse intrand in contradictie cu articolul 10 din Conventia Europeana pentru Drepturile Omului. Presa a constituit una din tintele preferate ale persecutiilor de cand Lech Kaczynski a devenit presedinte in octombrie 2005. Aura Clara Marinescu


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.