Siria, Iranul si Hezbollahul, acuzate ca vor sa rastoarne guvernul de la Beirut

Miscarea siita Hezbollah a dezmintit acuzatiile Casei Albe, potrivit carora ea (instigata de Siria si Liban) ar incerca sa rastoarne guvernul libanez si, la randul ei, a acuzat SUA de amestec in problemele interne ale "tarii Cedrilor", prin sustinerea cabinetului lui Fouad Siniora.

Pe acest fundal, la Beirut exista temeri ca tara va replonja in haos. Pe un ton belicos, purtatorul de cuvant al Hezbollah, Hussein Rahhal, a declarat televiziunii "Al Arabiya" ca afirmatia Washingtonului "nu reprezinta decat o interfata suplimentara in problemele libaneze". Apelurile facute de Hezbollah in vederea formarii unui guvern de uniune nationala "n-au nimic de-a face cu Siria si Iranul", spunea el. Cu o zi mai inainte, Casa Alba afirmase ca dispune de multe probe privind planurile pregatite de Siria, Iran si Hezbollah pentru a rasturna guvernul Siniora. Tony Snow, purtator de cuvant al Casei Albe, a reafirmat hotararea SUA de a asigura "succesul si stabilitatea" guvernului Siniora.

Intentia Administratiei Bush este de "a semnala intregii regiuni ca nimeni nu trebuie sa se atinga de cabinetul Sinora", "care trebuie lasat sa lucreze", spunea Snow. Demersul american e interpretat de mai multe directii. In primul rand, e vorba de o relansare a relatiilor cu cabinetul Siniora dupa ce, in iulie, in plin razboi Israel-Hezbollah, acesta refuzase s-o mai primeasca la Beirut pe Condoleezza Rice, reprosandu-i ca ia partea statului evreu in conflictul amintit. Pe urma, Casa Alba incearca sa puna capat ingerintelor Siriei si Iranului in viata politica libaneza, acestea sprijinind Hezbollahul deschis ori prin mijlocirea presedintelui pro-Damasc, Emile Lahoud.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.