Oamenii de stiinta au anuntat, de curand, ca au descoperit prima dovada directa care leaga ruperea unei calote glaciare din Antarctica cu incalzirea globala. Ei spun ca anumite schimbari ale vanturilor care exista in jurul oceanului sudic, legate de emisiile de gaze si de efectul de sera, au incalzit Peninsula Antarctica si au contribuit la ruperea stratului de gheata Larsen B in 2002. "Este prima data cand cineva a putut demonstra legatura directa a unui proces fizic uman cu evenimentul respectiv", a spus Gareth Marshall, autor principal al studiului intreprins.

Bucata care s-a rupt si a cazut in marea Weddell in 2002 avea 3.250 km patrati, fiind mai mare decat Luxemburgul. Cei mai multi experti climatologi spun ca efectul de sera incalzeste globul si poate provoca din ce in ce mai multe eroziuni, inundatii si cresteri in nivelul marilor. Sunt totusi precauti cand pot blama incalzirea globala pentru evenimente individuale, ca o furtuna sau un val tsunami. Dar cercetatorii britanici au afirmat ca exista dovezi care sustin ca incalzirea globala, impreuna cu subtierea stratului de ozon deasupra Antarcticii, cauzate de chimicalele folosite de oameni, au intarit vanturile care sufla deasupra peninsulei.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.