Presedintele Parlamentului European Josep Borrell a adresat marti seara, in Parlamentul elen, un avertisment serios Turciei, cerandu-i sa respecte valorile Uniunii Europene si sa isi deschida porturile si aeroporturile pentru navele cipriote. Parlamentul European "nu face compromisuri in ceea ce priveste respectul criteriilor, valorilor si principiilor fundamentale care au legatura cu relatiile de buna vecinatate si respectarea dreptului international", a declarat Borrell in fata deputatilor greci, potrivit agentiei de presa semioficiale ANA.

"Nu este posibil sa acceptam aderarea unei tari care nu respecta aceste conditii si acest lucru a fost precizat clar Turciei", a adaugat Borrell care efectueaza o vizita in Grecia. Borrell a afirmat ca PE este "vigilent" si are "o pozitie foarte critica fata de Turcia, careia i-a subliniat in mai multe randuri ca trebuie sa plieze conditiilor si principiilor UE". El a insistat asupra faptului ca PE "cere Turciei sa isi deschida porturile si aeroporturile" catre Cipru, reamintind ca Ankara si-a luat angajamentul de a extinde uniunea vamala la cele zece noi tari membre UE, printre care Cipru.

Presedintele a reamintit ca PE doreste un "Cipru unificat". "Nu putem avea in Uniune singurul "zid" care persista in Europa", a spus el, sustinand ferm negocierile in curs conduse de presedintia finlandeza a UE pentru solutionarea problemei. Presedintia finlandeza organizeaza la 5 si 6 noiembrie o reuniune asupra problemei cipriote, exact inainte de publicarea unui raport crucial al Comisiei Europene asupra progresleor Turciei catre UE. Finlanda a prezentat in urma cu cateva saptamani un plan privind Ciprul care se concentreaza pe ridicarea embargoului comercial impus partii de nord a insulei, divizata din 1974. Ankara cere incetarea izolarii Ciprului de Nord, pentru a permite accesul vaselor si avioanelor cipriote in porturile si aeroporturile sale.

Mai multi oficiali europeni au amenintat in ultimele luni Turcia cu suspendarea cel putin partiala a negiocierilor de aderare demarate in octombrie 2004, daca refuza deschiderea porturilor si aeroporturilor sale catre Cipru. Borrel a discutat marti cu presedintele Parlamentului elen, Anna Psarouda-Benaki, premierul Costas Caramanlis, ministrul de Externe Dora Bakoyannis si liderii partidelor politice.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.