Institutul american Cato, citat de cotidianul francez "La Tribune", atrage atentia Bruxelles-ului asupra persistentei fenomenului coruptiei la cei mai noi membri ai UE. Cu un sentiment de mare usurare au primit tarile UE - cu Franta in frunte - rezultatele celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidentiale din Bulgaria. Astfel, pentru 1 ianuarie, data aderarii Bulgariei si Romaniei, sunt salvate aparentele. Dar observatorii nu pot fi inselati.

De mai multe luni, ei constata ca partide populiste se afirma puternic in Polonia, in Cehia sau Slovacia. Fie ca este vorba de o amanare pe termen nedefinit a aderarii la zona euro, cum este cazul Poloniei, sau de operarea unor reforme mai liberale, recte respectarea acquis-ului comunitar in materie de respectarea drepturilor minoritatilor si al resortisantilor straini (Slovacia, Romania), febra populista pare sa se fi instalat pentru a mai dura.
Marian Tupy, unul dintre analistii consultati de "La Tribune", afirma ca amploarea pe care a cunoscut-o populismul in Europa rasariteana nu este rezultatul aplicarii reformelor liberale, ci al extinderii coruptiei la nivelul conducerilor ce au preluat puterea de la comunisti.

"Tranzitia postcomunista nu s-a incheiat", sustine Tupy, care critica "interventia ampla" a guvernelor noilor membri ai UE, ale caror cheltuieli reprezinta, in medie, 44 la suta din PIB. Surprinzator, analistul afirma ca aderarea la UE a agravat lucrurile in materie de coruptie, ca urmare a consecintelor daunatoare ale "fondurilor structurale", care alimenteaza coruptia.

Pentru Institutul de dincolo de Atlantic, in fata populismului nu exista cale de salvare pentru noii membri ai UE decat reducerea drastica a rolului statului. Este adevarat, nu toata Europa impartaseste acest punct de vedere, dar dezbaterea este abia la inceput.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.