Bombay, cel mai mare oras al Indiei, si-a schimbat numele, la mijlocul anilor 1990, adoptind denumirea precoloniala indiana, Mumbay. Madras a devenit Chennai, iar Calcutta e astazi Kolkata. Acum, Bengalore, centrul indian al telecomunicatiilor, isi schimba si el numele in Bengaluru.

Schimbarile de nume ale oraselor din India fac parte dintr-o miscare de inlaturare a mostenirilor lingvistice din timpul in care tara facea parte din coloniile britanice. In cazul Bengalore, oras al high tech-ului indian, schimbarea produce controverse in rindul oamenilor de afaceri. Ei argumenteaza ca Bangalore este un brand international respectat, ceea ce ar insemna ca modificarea sa ar fi "pierdere de timp si de bani". O disputa in plus a izbucnit daca numele precolonial ar trebui scris Bengaluru, Bengaloru sau Bengalooru. Este ultima dovada a contradictiei dintre dorinta Indiei de a se integra in economia globala si ingrijorarile in ceea ce priveste globalizarea. Bangalore este varianta anglicizata a numelui in dialectul local Kannada si a fost adoptat dupa ce britanicii au cucerit vechiul regat Mysore in 1831.

Astazi, orasul este capitala statului Karnataka din sudul Indiei, in care doua treimi din populatia de 56 de milioane vorbesc Kannada. De asemenea, Bangalore este Silicon Valley al indiei, orasul in care isi au sediul 1.500 companii de IT, inclusiv gigantii indieni Infosys si Wipro, precum si companiile multinationale Hewlett-Packard, IBM si Cisco. Eminentele cenusii din Karnataka se tem ca un aflux de lucratori din strainatate si alte parti ale Indiei ar afecta negativ bogata cultura locala si limbajul autohton. Politicienii se pling ca folosirea englezei aduce beneficii numai clasei mijlocii instruite. Exista voci care se opun schimbarii de nume si pentru ca Bengaluru provine din trei cuvinte Kannada, "Benda Kaal Ooru", care inseamna "orasul fasolei fierte".

Legenda spune ca un rege, pe nume Vira Ballala, s-a ratacit in timpul unei expeditii de vinatoare. A intilnit o femeie care i-a dat fasole fiarta si, in semn de recunostinta, a dat numele acelei regiuni dupa mincarea pe care a primit-o. Iata schimbarile de nume ale oraselor indiene:
*Bombay -> Mumbay
*Madras -> Chennai
*Calcutta -> Kolkata
*Bangalore -> Bengaluru
*Mangalore -> Mangaluru
*Belgaum -> Belagavi
*Mysore -> Mysooru
*Pondicherry -> Puducherry


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.