Oamenii de stiinta britanici au reusit performanta de a crea un ficat uman artificial de mici dimensiuni, ce provine din celulele stem ale unui cordon ombilical. "Micutul organ de marimea unei monede va fi folosit la teste de medicamente si va reduce nevoia de a experimenta pe animale", au precizat specialistii pentru cotidianul britanic "The Telegraph".

Urmatorul pas ce va fi urmat de oamenii de stiinta este acela de a crea sectiuni de ficat care sa poata inlocui partile bolnave ale organului si chiar performanta de a dezvolta in laborator un ficat matur. Acest proces a fost posibil prin intermediul unui bioreactor NASA in care au fost plasate celulele stem. Insa, potrivit publicatiei britanice exista si un avertisment, "crearea acestui mic ficat de catre oamenii de stiinta a implicat selectarea celulelor stem-albe de la embrioni umani, dar acest lucru avea ca finalitate moartea embrionului".

Cercetatorii de la Newcastle University au gasit o metoda mai etica de a crea acest micut organ, fara ca embrionul sa fie afectat si anume sa ia celule stem provenite din sangele de pe cord, au mai precizat ziaristii britanici. Acest organ a fost creat pentru a preveni dezastre asa cum a fost cel al Omului-Elefant, care are acum probleme psihice datorita faptului ca s-a oferit "cobai" pentru a testa medicamente. Specialistii sunt foarte increzatori si preconizeaza ca, in cativa ani, ficatul care nu a rezistat unei operatii unei boli sau alcoolului sa poata fi inlocuit cu acest nou organ.

"Oamenii de stiinta spera sa realizeze un ficat de marime mare la care pacientii vor apela in acelasi fel in care se apeleaza la dializa" adauga cotidianul britanic. Totodata specialistii vor sa creeze o banca unde sa se poata dona sange de cord ombilical pentru realizarea transplaturilor si a dializei. Alison Rogers, unul din membri echipei britanice, a declarat pentru "The Telegraph" ca "tehnologia pe care am dezvoltat-o pe celulele stem reprezinta un mare pas in tratarea diferitelor boli".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.