"Scurgerile" de informatii si acuzele privind "privatizarea" razboiului impotriva terorismului pregatesc retragerea trupelor britanice din Irak si pe cea a premierului Tony Blair din viata politica.

Un raport al organizatiei antiglobaliste War on Want, intitulat "Mercenarii: amenintarea armatelor private", releva ca trupele de mercenari angajate de Londra obtin cistiguri uriase in Irak si Afganistan.

Profituri uriase

Studiul, citat de "The Independent", arata ca profiturile firmelor de securitate britanice au ajuns la 100 de miliarde de dolari pe an. Doar firma britanica Aegis, al carei patron a fost implicat intr-un scandal de comert cu arme in Sierra Leone, a ajuns la un profit de 62 de milioane de lire in 2005 fata de doar 540.000 de lire in 2003. Numarul mercenarilor britanici se ridica la 21.000 de persoane, dintr-un total de 48.000 de asemenea angajati, "cea mai mare armata privata din lume", dupa caracterizarea unor senatori americani.

In acest timp, trupele armatei britanice numara nu mai mult de 7.200 de militari, dintre care jumatate urmeaza sa paraseasca teatrul de operatiuni in urmatoarele sase luni. Raportul vine pe fondul publicarii concluziilor Curtii britanice de Conturi, conform carora "fortele armate britanice nu reusesc sa recruteze si sa intretina capabilitatile necesare" respectarii angajamentelor militare internationale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.