Schimbarile climaterice vor duce la scaderea economiei mondiale cu un procent cuprins intre cinci si 20%, pierderile totale fiind estimate la peste sapte mii de miliarde de dolari, se arata intr-un raport privind incalzirea globala, dat ieri publicitatii

Incalzirea climei va avea un efect comparabil cu cele doua razboaiele mondiale, economia mondiala putand sa scada cu pana la o cincime. Aceste informatii reies din Raportul Stern realizat pentru guvernul Marii Britanii de catre reputatul economist Nicholas Stern, scrie presa internationala.

Pentru a evita aceste consecinte, raportul propune semnarea unui nou acord de reducere a emisiilor de gaze cu efect de sera si promovarea pe scara larga a surselor de energie ecologica. Nicholas Stern afirma ca precedentul acord de la Kyoto este depasit si ca statele puternic industrializate trebuie sa inteleaga ca actiunile lor afecteaza intreaga planeta.

Potrivit raportului, cea mai mare pondere in eliberarea de gaze cu efect de sera in atmosfera este detinuta de statele puternic industrializate, efectul fiind resimtit in schimb de cele mai sarace state. Raportul estimeaza ca in lipsa aprobarii unor masuri drastice de reducere a emisiilor poluante, pana la 200 de milioane de oameni ar putea deveni refugiati din cauza schimbarilor climaterice, unu din sase oameni urmand sa aiba mai putina apa de baut in timp ce o treime din speciile de animale de pe Glob vor ajunge pe cale de disparitie.

'Acest dezastru nu este programat sa se intample undeva in viitor peste foarte multi ani precum in scenariile SF ci in timpul vietii noastre', a afirmat autorul raportului, Nicholas Stern. 'Investitiile realizate acum vor fi recompensate din plin in viitor, nu numai din punct de vedere al mediului inconjurator cat si din punct de vedere economic', a adaugat acesta.

21181_1.pdfRaportul propune investitii majore in retehnologizarea marilor poluanti, sugerand reducerea cotelor de emisii a gazelor de efect de sera si diminuarea defrisarilor. Aceste masuri ar avea un cost total de un procent din produsul economic la nivel mondial dar ar salva, potrivit raportului, minim cinci la suta din economia viitoare. 'Pentru fiecare lira sterlina investita acum putem sa salvam cinci, chiar mai mult. Nu mai putem astepta inca cinci ani cat a luat negocierea acordului de la Kyoto', a mai adaugat autorul raportului.

Premierul britanic Tony Blair a declarat imediat dupa prezentarea raportului ca acesta este cel mai important studiu dat publicitatii de catre administratia pe care o conduce. 'Daca stiinta are dreptate, consecintele vor literalmente dezastruoase', a afirmat Premierul britanic. Acesta a facut un apel catre liderii puterilor economice mondiale de a ajunge la o intelegere care sa previna acest scenariu dezastruos.

Raportul propune spre exemplu diminuarea emisiilor de gaze poluante in Europa cu o trime pana in 2020 si cu 60% pana in 2050. De asemenea, o alta propunere prevede ca cinci procente din automobilele care circula in Marea Britanie sa foloseasca combustibili ecologici.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.