Chiar si in cazul unui vot concludent, referendumul din Serbia va influenta mai mult politica interna decit negocierile internationale asupra statutului provinciei.

Principalul scop al referendumului asupra noii constitutii din Serbia este blocarea independentei provinciei Kosovo. Serbia are incontestabil nevoie de o noua constitutie, chiar si numai pentru ca actualul act fundamental este destinat unei federatii care include Muntenegru, devenit stat de sine statator la inceputul lui 2006. Dar varianta supusa referendumului popular la acest sfirsit de saptamina contine o singura prevedere acceptabila pentru toti principalii actori politici din Serbia: cea care desemneaza provincia Kosovo drept parte integranta a Republicii Serbia.

Textul constitutiei a fost deja aprobat de parlamentul sirb. Pentru a fi adoptata constitutia, este nevoie de prezenta la urne a mai bine de jumatate din cei 6,5 milioane de votanti inregistrati.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.