Datul ceasurilor inapoi cu o ora in Marea Britanie, la primele ore ale zilei de duminica, va costa vieti omenesti pe parcursul acestei ierni si este un obicei care trebuie sa inceteze, afirma Societatea regala britanica pentru prevenirea accidentelor (RoSPA). Toata lumea care va trece duminica la "ora de iarna", masurata dupa Greenwich Mean Time (GMT), va putea dormi la noapte o ora in plus, dar in acelasi timp multe seri de acum inainte se va intuneca mai devreme.

RoSPA propune ca in Marea Britanie ceasurile sa ramana cu o ora peste GMT in cursul iernii si cu doua ore peste in cursul verii, pentru a evita 450 de decese si numeroase accidente grave despre care sustine ca sunt provocate de schimbarea orei. Potrivit organizatiei citate, anul trecut, numarul de morti si raniti grav in randul pietonilor a sarit la 738 in noiembrie de la 609 in octombrie, dupa schimbarea orei. In aceste cifre sunt inclusi si cei 186 de copii ucisi sau raniti grav in noiembrie anul trecut, fata de 165 in octombrie. RoSPA a adresat chiar o scrisoare Ministerului britanic al comertului si industriei (DTI, Department of Trade and Industry), care este responsabil de modificarile de ora, si a cerut o schimbare de strategie pe o perioada de proba de trei ani.

"Pe langa protejarea celor mai vulnerabili pietoni, cum sunt copiii si varstnicii, care se expun la riscuri crescande dupa caderea intunericului, prelungirea perioadei de lumina in cursul serii incurajeaza activitatile in aer liber, contribuind la promovarea sanatatii si la reglementarea problemei tot mai acute a obezitatii", a mai argumentat Kevin Clinton, unul dintre directorii RoSPA. Pledoaria mai veche a RoSPA si a altor grupuri impotriva trecerii la ora oficiala de iarna este revizuita in fiecare an si acestora li se opun cei care sustin ca mentinerea orei de vara i-ar dezavantaja pe cei mai din nord, unde primele licariri de soare nu ar mai aparea decat in finalul orelor de varf de dimineata.In orice caz, DTI a subliniat ca nu intentioneaza sa modifice actualele practici.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.