De astazi, nimic nu mai poate amana evacuarea coloniilor evreiesti implantate in Gaza si in nordul Cisiordaniei: ieri, duminica, 20 februarie, Guvernul israelian a decis definitiv: la 4 iulie 2005 va avea loc evacuarea! Cei 22 de ministri au trebuit sa voteze deschis, ridicand sau nu mana. Un vot istoric care a fost precedat de tot soiul de manipulatii politice interne si internationale si insotit de amenintari grave si manifestatii ostile ale dreptei israeliene.

La inceputul sedintei guvernamentale, inaintea votului, prim-ministrul Ariel Sharon a cerut ministrilor sa voteze pentru evacuarea coloniilor si a declarat: "E o decizie foarte grea, atat pentru colonisti si toti cetatenii tarii, pentru ministri, cat si pentru mine personal, dar necesara viitorului statului Israel". "Planul de separare de palestinieni" al lui Ariel Sharon devine astfel o realitate si asaza conflictul israeliano-palestinian in noi parametri politici si strategici.

Exista numeroase semne doveditoare ca la varful conducerii politice israeliene s-a instalat o dorinta ferma de a reinnoi dialogul. Dupa eliberarea celor 900 de prizonieri palestinieni si predarea primelor orase palestiniene spre administrare fortelor de securitate ale lui Mahmud Abbas, va urma deschiderea tuturor barajelor care blocau intr-un inel inabusitor teritoriile palestiniene, redarea in functiune a portului si a aeroportului din Gaza.

Inca un semn al noii politici israeliene a fost oferit ieri de generalul Shaul Mofaz, ministrul Apararii, care l-a inlocuit pe generalul Mose Bughi Yalon, seful Statului Major al Zahalului (Armata israeliana), cunoscut pentru activismul sau anti-palestinian. "Sub conducerea generalulului Yalon, a spus ministrul Apararii, Zahalul a obtinut numeroase succese, dar, acum cand incepe evacuarea coloniilor evreiesti armata are nevoie de schimbari." Sharon nu s-a bucurat de sprijinul tuturor membrilor Cabinetului sau. Cinci ministri (Benjamin Netanyahu, Dani Nave, Israel Katz, Natan Seranski si Tahi Hanegbi) au votat impotriva Planului de evacuare. Vor fi ei dati afara? Probabil ca Ariel Sharon nu va recurge la aceasta masura drastica.

El a comentat astfel votul lui Benjamin Netanyahu, mostenitorul prezumtiv al premierului: "E dreptul sau sa voteze precum ii dicteaza constiinta". Dar Sharon nu-i va uita votul potrivnic. Pune capat decizia guvernamentala impotrivirii colonistilor si a dreptei israeliene la evacuare? Nicidecum! E de asteptat ca actiunile acestora sa devina din ce in ce mai violente cu cat termenul evacuarii se va apropia. De altfel, ministrii votau in timp ce afara, in jurul resedintei guvernamentale manifestau amenintator, "dusmanii".

Sefii serviciilor secrete israeliene l-au avertizat pe premierul Ariel Sharon ca a devenit tinta planurilor de razbunare ale extremistilor evrei. Umbla inconjurat de o pletora de bodyguarzi si i s-a interzis sa mai ia masa la restaurante. A incalcat interdictia serviciilor secrete doar de doua ori in ultimii patru ani. Acum, chiar nu mai are voie, lucru greu pentru un om ca Sharon caruia i-a placut dintotdeauna sa manance mult si bine.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.