Presedintele Republicii Moldova a atacat fara, sa le numeasca, Ucraina si Romania.

Prezent joi la ceremonia de inaugurare a Terminalului petrolier de la Giurgiulesti, singura iesire la Dunare a Republicii Moldova, presedintele Vladimir Voronin a rostit un discurs in care a condamnat, fara concretizari explicite, ceea ce el a sugerat ca au fost si sunt atitudini ostile ale statelor vecine fata de Republica Moldova si fata de ceea ce a fost acest stat in trecut.

"Cate interese in jurul Terminalului de la Giurgiulesti au fost si poate mai exista, inclusiv din partea tarilor vecine: de ce va trebuie? Cu ce ocazie? Ca noi insine va vom da voua ce va trebuie, numai nu va ocupati de sine statator", a declarat Vladimir Voronin.

Presedintele Voronin ataca Ucraina

Au ciupit si la Sud, au ciupit si la Nord, prelungesc si astazi sa ciupeasca in jurul problemei transnistrene...

Vladimir Voronin, facand aluzie la Ucraina

"Daca rasfoim filele istoriei si ne uitam la harta Moldovei din mijlocul secolelor mileniului trecut,- a remarcat in discursul sau Presedintele Vladimir Voronin si liderul Partidului comunistilor de guvernamant, - Moldova era o tara teritorial, geografic, amplasata in centrul Europei, teritorial mare, comparativ cu mult mai mare decat multe alte tari care astazi sunt in jurul nostru.../.../ Au ciupit si la Sud, au ciupit si la Nord, prelungesc si astazi sa ciupeasca in jurul problemei transnistrene... ", a mai spus Presedintele Voronin.

Aluzii la Romania si chestiunea identitara

Dupa aluzii transparente la adresa Ucrainei, care - inca in componenta Uniunii Sovietice - a incorporat teritorii considerate parte a Moldovei medievale, iar apoi ale Romaniei, Vladimir Voronin a criticat, aluziv, si atitudinea Romaniei fata de Republica Moldova, reiterand hotararea ferma a actualelor autoritati de la Chisinau de a lupta cu intransigenta pentru independenta si suveranitatea Republicii Moldova.

Cineva doreste sa ne urce in trenul lor sa ne duca in Europa, sa ne impuna cu de-a sila denumirea limbii noastrte materne, sa ne vorbeasca ca istoria noastra nu-i a noastra.

Vladimir Voronin, facand aluzie la Romania

"Cineva doreste sa ne urce in trenul lor sa ne duca in Europa, sa ne impuna cu de-a sila denumirea limbii noastrte materne, sa ne vorbeasca ca istoria noastra nu-i a noastra, da-i cu totul alta... Noi nu putem necuntenit ceda din scopurile, din interesele noastre, din dorinta si vointa cuiva - a vecinilor, a prietenilor, strategici, nu prea strategici, de diferite nuante si cu diferite scopuri... Noi, insa, toti acei care astazi suntem la conducere, trebuie sa ne gandim si sa solutionam mai departe probleme strategice care cu adevarat o sa garanteze independenta si suveranitatea tarii noastre. Nu numai prin cuvinte declarative, prin steme, imn si alte atribute statale, dar si la concret - economic, social si nu in ultimul rand, politic...", a declarat Presedintele Republicii Moldova

Primele reactii de condamnare a declaratiilor lui Vladimir Voronin

Liderul Partidului Social Liberal, deputatul Oleg Serebrian a declarat la BBC ca este regretabil ca intr-o situatie de impas pentru Republica Moldova, Presedintele Voronin se hazardeaza sa faca astfel de declaratii la adresa celor doua tari vecine.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.