Numarul romanilor autohtoni din Ungaria scade dramatic de la un an la altul. Cel putin asa reiese din rapoartele ultimului recensamant efectuat in tara vecina, citate de Romanian Global News. Comparativ cu statisticile realizate anterior, numarul etnicilor romani autohtoni de pe teritoriul maghiar se afla in cadere libera. In plus, in ultimii 60 de ani, cifrele au fluctuat puternic de la un recensamant la altul, lucru privit cu suspiciune de catre specialisti. Ei spun ca structura populatiei nu se schimba radical, in termen de cativa ani. Fluctuatiile sunt date insa de minoritatile etnice care isi pierd treptat identitatea, din cauza procesului de deznationalizare la care sunt supuse.

Astfel, in anul 1941, in statul invecinat se inregistrau 7.565 de romani. Apogeul a fost atins in 1960, cand numarul acestora a crescut la 12.326. La recensamantul din 2001 insa (ultimul realizat in Ungaria), doar 7.995 de persoane au mai afirmat ca apartin minoritatii romanesti.

Aceeasi situatie se inregistreaza si in cazul persoanelor care au ca limba materna romana.

In 1900 se inregistrau 26.975 de vorbitori de limba romana. 60 de ani mai tarziu, statisticile releva un fapt cel putin ciudat: desi numarul celor care s-au declarat romani era de 12.326, cei care au afirmat ca limba lor materna este romana au fost mult mai numerosi- 15.787 de persoane. In 2001, insa, numarul celor care cunosteau limba noastra a scazut la 8.482 de oameni. Mentionam ca cetatenii chestionati nu erau obligati sa raspunda intrebarilor referitoare la etnie, limba materna sau apartenenta religioasa.

Potrivit aceleiasi statistici, mai putin de jumatate din romanii de pe teritoriul maghiar s-au nascut in Ungaria. Ceilalti provin din tara noastra si s-au stabilit in statul vecin, ulterior.

Rromii maghiari, buni vorbitori de romana

Exista si o categorie nedefinita a populatiei. Trei persoane (doi barbati si o femeie) s-au declarat a fi daci. Aproape 90 de oameni sustin ca sunt moldoveni, iar cinci dintre ei spun ca limba lor materna este... limba moldoveneasca. Peste 6.000 de oameni s-au declarat vorbitori ai limbii baiase (un dialect arhaic al limbii romane), iar 143 de persoane au fost inregistrate ca retoromani.

O alta sectiune a recensamantului din 2001 se refera la gradul de cunoastere a limbilor straine in randul populatiei maghiare. Astfel, cea mai raspandita limba moderna printre unguri este franceza. Peste 300.000 de persoane au afirmat ca stiu limba franceza suficient de bine. Pe locul doi se afla limba romana, cu 100.000 de vorbitori. Cei mai multi dintre ei sunt de etnie rroma si sunt urmati indeaproape de germani si sarbi.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.