Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durrao Barroso, considera valul purtat de femeile musulmane drept un obstacol in calea comunicarii, apreciere facuta intr-un interviu publicat in editia de ieri a cotidianului italian “Corriere della Sera”.

"Daca, in general, o persoana doreste sa comunice, atunci ea nu se poate prezenta cu un val care-i acopera toata fata, cu exceptia ochilor, el fiind clar un obstacol", a declarat Durao Barroso in interviu.

Durao Barroso s-a referit la controversa care a izbucnit in Europa, recent in Marea Britanie, pe tema portului valului musulman. "Sunt chestiuni de bun-simt. /.../ O profesoara care se prezinta elevilor cu fata complet acoperita nu procedeaza rezonabil in societatea noastra", a declarat seful executivului comunitar.

Ministrul britanic de Externe, Jack Straw, a afirmat ca femeile musulmane care-si acopera fata in intregime fac dificile relatiile comunitatii si a apreciat valul islamic drept "o exprimare vizibila a separarii si a diferentei". La randul sau, premierul Tony Blair a apreciat valul islamic derpt "un indiciu al separarii", in timp ce seful Guvernului italian, Romano Prodi, a afirmat ca este o chestiune de bun-simt ca oamenii sa-si arate fata in public.

In interviu, seful executivului comunitar si-a reiterat preocuparile in legatura cu progresele din Turcia, tara cu populatie de religie musulmana, pe calea aderarii la UE, estimand ca reformele necesare au loc foarte incet. "Imi pare rau c-o spun, dar lucrurile merg rau. Suntem intr-un moment critic. Reformele din Turcia merg foarte incet si nu vad progresele pe care le speram. Sa speram ca presedintia finlandeza a UE va reusi sa evite o oprire traumatizanta a negocierilor. Dar, sincer, sunt ingrijorat", a conchis Durao Barroso.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.