Camera de Comert si Industrie a Germaniei (DIHK) trage un semnal de alarma, pentru ca a remarcat o exod al mainii de lucru calificate, din Germania, si cere Guvernului federal sa intervina atat pentru oprirea “plecarii creierelor”, cat si pentru atragerea fortei de munca straine, foarte bine pregatite.
Citat de un articol din cotidianul francez "Le Monde", presedintele (DIHK), Ludwig Georg Braun, se bazeaza pe statistici: in 2005, germanii care au emigrat, fara a numara studentii, sunt cu mult mai multi decat cei care se intorc in tara. Ultimul spor negativ a fost inregistrat in 1968. Destinatiile preferate - Elvetia, SUA, Austria, tarile scandinave. DIHK pledeaza pentru reducerea impozitelor si a costurilor cu forta de munca.

Angajatii germani sunt printre cei mai scumpi din Europa, iar piata muncii este foarte putin flexibila: sindicatele, Uniunea Crestin-Democrata a Angelei Merkel si Partidul Social-Democrat, la putere, regreta ca firmele nu fac mai mult pentru a forma si angaja tineri. In acelasi timp, mai subliniaza articolul din "Le Monde", angajatorii germani prefera sa recurga la mana de lucru din strainatate, pentru acoperirea deficitelor din informatica si sanatate. Guvernul a decis, de curand, sa impuna noi criterii pentru muncitorii de inalta calificare, din tarile nemembre ale UE, care vor sa lucreze in Germania: pentru a se putea stabili in aceasta tara, angajatul trebuie sa castige cel putin 85.000 euro pe an.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.