Franta si Marea Britanie sunt angajate intr-o "lunga si tumultuoasa poveste de iubire", declara presedintele francez Jacques Chirac inaintea inceperii vizitei oficiale de doua zile la Londra.

Vizita, inceputa ieri, este centrata in jurul summitului anual franco-britanic, evenimentele festive marcand sfarsitul celebrarii centenarului Antantei Cordiale. Acompaniat de sotia sa, Bernadette, Jacques Chirac a sosit ieri la Londra, fiind primit de printul Philip, sotul reginei Elisabeta a II-a a Marii Britanii, si de premierul britanic, Tony Blair, la curtea de onoare a Foreign Office. Presa britanica i-a rezervat si ea o primire presedintelui francez, acuzandu-l ca a deschis vechile rani legate de Irak in cadrul unui interviu acordat in ajun televiziunii BBC.
Cotidianul "Daily Express" scria ca Chirac si-a inceput calatoria in Marea Britanie printr-un "tir francez asupra lui Blair", apropo de Irak, iar "Sun" scria despre "incontrolabilul presedinte francez" care l-a acuzat pe Blair ca "face patul" terorismului. Presedintele Chirac a avut ieri dimineata o intalnire tete-a-tete cu premierul Tony Blair, unde s-a discutat bineinteles despre Irak, in timp ce in aceasta tara continuau luptele trupelor americane si ale fortelor irakiene contra insurgentilor islamisti. Pe agenda celor doi oameni politici s-a aflat si problema relatiilor transatlantice, care, alaturi de Irak, constituie principalele subiecte de disensiune intre cele doua puteri europene. Este cert ca premierul britanic a fost din nou avocatul neobosit al relatiilor dintre Europa si Statele Unite, in timp ce Jacques Chirac si-a sustinut punctul de vedere de partizan convins al unei Europe care contrabalanseaza influenta SUA.

Inca de luni, cei doi au dat tonul in ce priveste politica lor externa, afisand divergentele legate de Irak si actualul guvern american. Chirac, predicand o lume cu multipli poli de influenta, l-a criticat si pe secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, care divizase Europa in doua tabere - "veche" si "noua", apreciind ca declaratiile acestuia reflecta "lipsa de cultura". Tony Blair incerca luni seara sa atenueze diviziunile dintre Europa si Statele Unite, incurajand guvernul american spre "multilateralism" si sustinand ca "democratia este un punct comun intre Europa si SUA". Un purtator de cuvant de la Downing Street admitea existenta unui "dezacord" intre Londra si Paris asupra viziunii franceze a unei "lumi multipolare", amintind insa si cooperarea activa privind Iranul, Afganistanul si Africa. Intalnirea de ieri Chirac-Blair a permis si evocarea presedintiei britanice la G8 in 2005, presedintele francez pronuntand aseara in inima city-ului din Londra un discurs intitulat "Valori si directii pentru secolul al XXI-lea", facand apel la o noua ordine mondiala si la un nou parteneriat transatlantic.

Seara, regina Elisabeta, care a efectuat in aprilie o vizita de stat in Franta pentru celebrarea centenarului Antantei Cordiale, i-a oferit oaspetelui francez, insotit de sase ministri, un dineu si o reprezentatie a comediei muzicale de succes "Mizerabilii" dupa Victor Hugo, in imensa sala Waterloo a castelului Windsor, dedicata... infrangerii lui Napoleon, dar botezata "sala de muzica" pentru aceasta ocazie !


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.