Expertii onusieni afirma ca elementele componente ale sarcofagului care acopera ruinele reactorului nuclear al centralei Cernobil, distrus in explozia din 1986, sunt serios deteriorate, aproape de distrugere.

Pana acum ar fi trebuit sa inceapa constructia unui nou invelis. Nu s-a intamplat insa nimic. Si nici nu se stie cand se va intampla ceva.

Nimeni nu se grabeste sa construiasca noul sarcofag, cunoscut ca "Invelis-2". In orice caz, nu in viitorul apropiat, pentru ca toate ofertele de licitatie pentru proiectul noului "acoperis" au fost respinse, iar concursurile, anulate. De ce, nimeni nu vrea sa spuna. De fapt, nimeni nu indrazneste, dupa cum preciza ieri publicatia kieveana "Delovaia nedelia". Pentru ca "practica ucraineana ne-a invatat ca daca omul tace inseamna ca ii este o frica nebuna sa spuna ce stie".

Unde-s banii?

Cine a furat banii destinati realizarii celui de-al doilea sarcofag? Este o intrebare pe care inaltii functionari de stat se feresc s-o auda. Este posibil, estima sursa citata, ca acei participanti la proiect care nu si-au primit "partea" sa nu stie unde s-a evaporat miliardul de dolari adunat de statele-donatoare pentru amenajarea invelisului protector. Altii, care au avut de castigat, si-au bagat capul in nisip. Desi situatia nu este deloc una care sa tolereze o asemenea atitudine catalogata de publicatia mentionata drept iresponsabila.

Doua oferte

Intre timp, reactorul avariat nu mai prezinta siguranta. Si nu o data expertii ONU au tras un semnal de alarma, au avertizat, au indemnat. Licitatia pentru proiect, constructie si darea in exploatare a noului invelis a fost anuntata de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) inca din anul 2004. In finalul competitiei au ramas compania franceza NOVARKA si firma americana CH2M Hill, care au propus proiecte de 312 milioane de dolari si, respectiv, 584 milioane de dolari.

Au invins francezii, care au venit cu o formula mai economicoasa. Conform proiectului, noul sarcofag, sub forma de bolta, cu o inaltime de 100 de metri si o intindere de 250, urma sa fie montat pe o platforma situata nu departe de obiectiv si amplasata ulterior peste reactorul care, spun specialistii, a inceput sa emane radiatii. Dar totul a fost abandonat, lasand la voia sortii vietile a milioane de oameni.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.