Omenirea va consuma in 2050 echivalentul resurselor anuale a doua planete precum Terra, a avertizat marti organizatia ecologista World Wildlife Fund, estimand ca ritmul distrugerii mediului se afla in crestere substantiala

"Conform estimarilor actuale, omenirea va utiliza echivalentul resurselor naturale a doua planete de dimensiunile Terrei in anul 2050", a precizat conform NewsIn WWF in raportul sau bianual privind modalitatea in care activitatea umana afecteaza mediul, adica presiunea exercitata de om asupra naturii.

Excesul de consum raportat la ritmul de regenerare a resurselor a atins 25% in 2003, fata de 21% inregistrat in 2001, a calculat organizatia ecologica. Acest lucru inseamna ca Terrei i-au fost necesare un an si trei luni pentru a regenera resursele consumate de omenire in anul 2003.

WWF calculeaza amprenta ecologica a populatiei prin masurarea suprafetei productive necesare pentru a raspunde consumului de resurse si a absorbirii deseurilor. Conform acestei organizatii, amprenta activitatii umane a depasit resursele naturale in 1980, multiplicandu-se de trei ori intre 1961 si 2003.

In anul 2003, suprafata productiva necesara pentru un om era de 2,2 hectare, Terra putand oferi maxim 1,8 hectare pe locuitor. "Am descoperit un lucru foarte grav din punct de vedere ecologic: consumam resursele intr-un ritm mai rapid decat poate planeta sa le regenereze", a precizat directorul WWF, James Leape, facand apel la "luarea unor decizii" cat de rapid, pentru a imbunatati starea planetei.

WWF s-a manifestat ingrijorata mai ales de cresterea alarmanta a consumului combustibililor poluanti (petrol, gaz si carbune), care s-a majorat de noua ori intre 1961 si 2003. Statele care, conform organizatiei, aplica cea mai mare amprenta ecologica asupra mediului sunt in ordine: Arabia Saudita, Statele Unite ale Americii, Finlanda, Canada, Kuweit, Australia, Estonia, Suedia, Noua - Zeelanda, Norvegia, Danemarca si Franta.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.