Principalul partid siit irakian a cerut crearea unei regiuni federale siite. Solicitarea a venit din partea presedintelui Consiliului suprem al Revolutiei islamice din Irak, Abdel-Aziz Hakim, si a venit in plina sarbatoare Fitr, care celebreaza sfarsitul ramadanului.

Adresandu-se miilor de siiti reuniti in fata locuintei sale din Bagdad, el a aparat ideea federalismului, subliniind ca "este o forma de lupta impotriva dictaturii si a unei puteri centrale injuste".

Sustinand perspectiva infiintarii unui perimetru al siitilor, nedoriti de sunnitii care se vad astfel indepartati de bogatele zone siite, in sud, si de cele al kurzilor, in nord, el a afirmat ca "transpunerea in practica a federalismului reprezinta cea mai buna polita de asigurare pentru poporul nostru. Federalismul va garanta copiilor si nepotilor nostri un viitor unde nedreptatea trecutului nu-si gaseste loc", a adaugat el, aluzie la regimul lui Saddam Hussein, care s-a sprijinit pe sunniti, reprimand in numeroase randuri populatia siita.

Din cele 18 provincii ale Irakului, noua - din centrul si sudul tarii - sunt majoritar siite si extrem de bogate in petrol. La 11 octombrie, parlamentul de la Bagdad a adoptat o lege care instituie federalismul. In interval de 18 luni. Ragaz suficient pentru o revizuire corespunzatoare a Constitutiei. Intervenind in aceasta dezbatere, seful diplomatiei britanice, Margaret Beckett, nu s-a opus unei eventuale impartiri a Irakului, dar a estimat ca decizia trebuie sa apartina irakienilor. Afisand o abordare total diferita a problemei, presedintele SUA, George Bush, s-a opus unei divizari a Irakului in trei regiuni autonome.

Un scenariu care, sustine liderul de la Casa Alba, "va cauza o dezordine si mai mare, generand probleme cu Turcia", care este impotriva oricarei manevre capabile sa permita aparitia unui stat kurd. Intre timp, rezultatele unui sondaj de opinie, date ieri publicitatii la Londra, denota nerabdarea opiniei publice de a-i vedea pe militarii britanici reveniti acasa din Irak. Potrivit chestionarului, 6 persoane din 10 au cerut retragerea, pana la sfarsitul anului, a celor 7.200 de soldati ai Majestatii Sale.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.