Pakistanezul Abdul Qadeer Khan, cel mai mare traficant din istorie

Cele doua mari crize nucleare ale momentului, cea nord-coreeana si cea iraniana, n-ar fi atins paroxismul daca n-ar fi fost alimentate de asa-numitele retele negre ale proliferarii. Intre ele, cea a doctorului Khan, parintele bombei pakistaneze. Expertii considera ca organizatia este inca activa. Iar statutul sau ambiguu, intre public si privat, da o imagine ingrijoratoare asupra pericolului cu care se va confrunta lumea in urmatorii ani, scrie "Le Figaro".

Porturile maritime servesc adesea de decor pentru inceputul sau sfarsitul marilor aventuri. Cel de la Tarente, Italia, a fost, de la inceput pana la sfarsit, martor al istoriei celei mai mari retele de proliferare nucleara din istorie. Povestea incepe in octombrie 2003. Libia incearca de cateva luni sa scape de statutul de paria, alaturandu-se razboiului antiterorism declansat de Statele Unite. Dar pretul este sacrificarea programului sau nuclear. Or, tocmai acesta intereseaza o echipa mixta de agenti CIA si MI6, sosita la Tarente.

Arestand cargoul BBC China, sub pavilion german, anchetatorii descopera cinci containere cu destinatia Libia, pline cu instalatii destinate imbogatirii uraniului, necesar fabricarii bombei. Afacerea grabeste decizia colonelului Kadhafi de a-si da arama pe fata. La 19 decembrie acelasi an, Libia recunoaste oficial ca are un program nuclear militar la care renunta de bunavoie.

Pentru a-si dovedi buna-credinta, in urmatoarele luni Libia deschide instalatiile inspectiilor internationale. Avand acces la informatii si documente, inspectorii descopera sursa proliferarii, o uriasa retea avand originea in Pakistan. Si o lista de clienti pe care figureaza, alaturi de Tripoli, Iranul si Coreea de Nord, tarile "axei raului", cum le-a numit Bush. Informatiile sunt completate cu cele stranse in Iran de inspectorii AIEA, de pe vremea cand Teheranul nu le trantise inca usa in nas.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.