Interesant este ca ea apare si in format audio, partial chiar in lectura autorului! Autobiografia va fi lansata oficial joi, la Berlin, si va fi prezentata de primul-ministru luxemburghez Jean-Claude Juncker.

Insa volumul a facut deja valva, deoarece tabloidul "Bild" s-a apucat sa publice in serial fragmente din el. Schrder a marturisit ca ideea de a-si scrie memoriile i-a venit in seara alegerilor pe care le-a pierdut in fata Angelei Merkel. Asa ca s-a retras acasa, in Hanovra, si s-a asternut pe umplut foi cu amintiri, pe care le-a dictat apoi secretarei, la Berlin. Volumul cuprinde dezvaluiri interesante despre relatia cu fostul lider social-democrat Oskar Lafontaine, care a evoluat de la o prietenie stransa la adversitate fatisa, ca si alte amanunte din culisele scenei politice germane.

Un singur lucru surprinde la autobiografie: faptul ca nu este detaliat momentul inlocuirii sale in fruntea guvernului federal. "Daca as fi abordat subiectul, mi s-ar fi reprosat ca nu am digerat inca pierderea functiei. Or, nu e deloc adevarat, sau in orice caz nu mai e", a explicat Schrder, marturisind totusi ca primele patru-cinci luni de "dupa" n-au fost deloc frumoase. "Acum am mai mult timp pentru foarte zglobia si deloc micuta mea familie, pe care sotia mea, Doris, o conduce cu multa dragoste. Avem trei copii: pe Gregor, care are deja un an, pe Viktoria, de sase ani, si pe Klara, de 15.

Nu mi-as putea imagina o viata fara ei patru. Cand ne-am decis sa ne straduim sa-i adoptam pe Viktoria si Gregor, originea si tara lor natala nu au contat pentru mine si sotia mea. Si nu s-a schimbat nimic de atunci. Insa mi se pare un pic simbolic faptul ca ambii micuti provin din Rusia, pe cand Klara a venit pe lume la New York si are pasaport american", noteaza Schrder. Acesta mai scrie ca, in timp ce cauta ilustratie pentru carte, a fost surprins sa constate, pe fotografia infatisand mormantul tatalui sau - de la Ceanu Mare, din Romania - ca data acestuia de nastere coincide cu cea a nepotului Gregor.

Schrder precizeaza ca s-a simtit emotionat de aceasta coincidenta, chiar daca nu a apucat sa-si cunoasca tatal, mort in timpul razboiului. "Sunt totusi sigur ca s-ar fi bucurat sa stie ca nepotul sau are aceeasi zi de nastere cu a lui", scrie fostul cancelar. Dar cat de sincera poate fi o asemenea autobiografie? Autorul sustine ca 100%: "Rar vezi atata au-tocritica!", spune el, aratand ca a vrut sa-i faca pe cititori sa inteleaga cat de greu se conduce o tara de marimea si importanta Germaniei. Un exemplar cu dedicatie a ajuns deja la fostul ministru de externe Joschka Fischer, aflat de cateva luni in America.

Cat despre restul politicienilor, comenta-riul fostului cancelar este sec: "Sa si-o cumpere!"
Coincidenta sau nu, chiar in perioada tiparirii memoriilor, "Bild" a initiat un concurs pentru amatorii sa picteze cel mai frumos portret in ulei al lui Gerhard Schrder, argumentand ca tabloul respectiv si-ar gasi locul in galeria cancelarilor germani, de la Berlin. In urma voturilor exprimate de 35% din cititori - dar si cu acordul "modelului" - castigatoare a fost desemnata Galina Schierholz (47 de ani) din Langenfeld - Dsseldorf. De origine ucraineana, pictorita a studiat Belle Arte la Odessa, declarandu-se acum foarte fericita ca lucrarea sa a fost si pe gustul publicului, si pe cel al portretizatului.