Potrivit duminicalului londonez Observer, guvernul britanic se pregateste sa abandoneze politica "portilor deschise" prin restrictionarea numarului de cetateni din Romania si Bulgaria care vor putea primi drept de munca dupa aderarea celor doua tari la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007.
Observer scrie ca ministrul de interne, John Reid, se pregateste sa prezinte un plan privind limitarea imigratiei, un semn - scrie ziarul - ca guvernul a cedat presiunilor lobby-ului anti-imigratie care a criticat influxul de lucratori, mai ales din Polonia, dupa extinderea UE la 1 mai 2004.

Duminicalul britanic scrie ca liderii ai comunitatii romanesti din Marea Britanie s-au plans intr-o scrisoare premierului Tony Blair de o "campanie de denigrare" impotriva romanilor.

Decizia nu a fost luata inca, dezbaterile continua

Potrivit ziarului Observer, in Ministerul de Externe politica de limitare a accesului la piata muncii provoaca ingrijorare, dar se pare ca Tony Blair sprijina pozitia lui John Reid, ca o masura de stavilire a impactului politic imigratiei. Planurile lui Reid trebuie aprobate de plenul cabinetului si el vor contine, scrie ziarul londonez, restrictii privind dreptul la munca in Marea Britanie in cazul romanilor si bulgarilor.

Se asteapta ca planul sa prevada primirea unui numar limitat de lucratori necalificati, precum muncitorii sezonieri in agricultura, precum si inasprirea masurilor de control si prevenire a muncii la negru. Ministrul de externe, Margaret Beckett, a declarat insa ziarului Observer ca dezbaterea privind accesul romanilor si bulgarilor pe piata muncii continua, iar decizia oficiala nu a fost luata.

Scrisoare de protest

intr-o scrisoare adresata premierului Tony Blair, liderii comunitatii romanesti din Marea Britanie ii cer liderului britanic "sa-si urmeze principiile" in privinta imigratiei.

"Suntem profund ingrijorati cu privire la campania de denigrare din presa britanica a ultimelor saptamani, care afecteaza serios imaginea Romaniei. Numarul romanilor care ar dori sa vina sa munceasca in Marea Britanie a fost serios exagerat", se spune in scrisoarea publicata pe pagina de internet Romani Online UK.

Printre semnatari se afla Ionela Flood, de la Societatea Romanca, Adrian Cherciu, de la Romani Online si Tudor Toma, de la Societatea Medicala Romana din Marea Britanie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.