Mihai Razvan Ungureanu si Andrei Stratan au semnat acordul prin care se reglementeaza calatoriile in cele doua tari

Cetatenii Republicii Moldova vor calatori de la 1 ianuarie 2007 cu viza in Romania, dar vor beneficia de toate inlesnirile facute de Uniunea Europeana pentri cetatenii din tarile vecine.

Ministrii de externe ai Romaniei si Republicii Moldova, Mihai Razvan Ungureanu si Andrei Stratan, au semnat acordul prin care se reglementeaza calatoriile in cele doua tari, dupa aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.

Cetatenii Republicii Moldova vor putea obtine vizele gratuit, cu multiple intrari, iar detinatorii de pasapoarte diplomatice nu vor avea nevoie de viza, a anuntat Ministrul de Externe al Romaniei.

Tot de la 1 ianuarie 2007, Republica Moldova va abroga regimul vizelor pentru cetatenii din toate statele Uniunii Europene.

Prutul va deveni la 1 ianuarie frontiera Uniunii Europene

De asemenea, intre cele doua tari va functiona regimul de mic trafic de frontiera, regim aprobat recent de Uniunea Europeana, pentru circulatia persoanelor din tarile de la frontiera externa a UE.

Cetatenii din Republica Moldova, care locuiesc in apropierea frontierei cu Romania, vor putea trece pe baza unei legitimatii valabile pe timp de cel putin un an.

Mihai Razvan Ungureanu s-a referit si la avalansa de cereri de redobandire a cetateniei venite din Republica Moldova, circa 400 de mii in ultimele doua luni, recunoscand ca e nevoie de multa rabdare din partea solicitantilor.

Din nou despre cererile de redobandire a cetateniei

Seful diplomatiei romane a promis amendarea legii cetateniei pentru usurarea procedurii de depunere a actelor, dar a spus ca nu vor fi modificate conditiile privind acordarea cetateniei, intre care figureaza, pentru cei care au avut un parinte sau bunic cetatean al Romaniei, un minimum de 4 ani de rezidenta in Romania.

Intre 1991 si 2002 au fost redobandite aproape 100 de mii de cetatenii romane de catre persoane din Republica Moldova, iar dupa 2002 doar 3200, ca urmare a introducerii clauzei privind rezidenta pe teritoriul Romaniei.

Monica Florescu a stat de vorba despre efectele acordului incheiat de ministrii de externe ai Romaniei si Republicii Moldova cu publicistul Emilian Galaicu Paun, de la Chisinau.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.