Premierul israelian, Ariel Sharon, i-a telefonat, ieri, presedintelui egiptean Hosni Mubarak, pentru a prezenta scuzele tarii sale si ale lui personal, dupa nefericitul incident din noaptea de miercuri spre joi, cand, la granita dintre cele doua tari, un tac israelian a ucis, "din greseala" trei politisti egipteni.

Gestul lui Sharon a venit ca raspuns la comunicatul oficial dat publicitatii in cursul diminetii de autoritatile de la Cairo si care condamna in termeni duri "iresponsabilitatea" armatei israeliene. Recunoscand ca este vorba de o "eroare", seful guvernului de la Tel Aviv s-a grabit sa se arate increzator ca vizita de saptamana viitoare a sefului diplomatiei egiptene, Ahmed Aboul Gheit, va fi un succes. "Cerem scuze responsabililor egipteni pentru acest tragic accident si-i asiguram ca vor fi tinuti la curent cu rezultatul anchetei deschise deja in acest caz", a precizat, in mesajul sau, Sharon. La randul sau, ministrul apararii, Zeev Boim, a afirmat, la postul public de radio, ca este vorba de "un incident regretabil, cu urmari dintre cele mai grave". Potrivit unor prime elemente, a continuat el in incercarea evidenta de a preveni izbucnirea unui eventual conflict diplomatic intre Israel sI Egipt, "s-a produs o greseala operationala si profesionala, provocata, se pare, de o identificare eronata a trei siluete". Trebuie mentionat ca autoritatile de la Tel Aviv si-au pus mari sperante in sprijinul promis de regimul de la Cairo pentru realizarea cu succes a operatiunii de retragere israeliana din teritoriile palestiene.

In acest timp, cinci factiuni palestiniene, dintre care doua grupari radicale, FPLP si FDLP, au convenit sa prezinte un candidat comun la prezidentialele din 9 ianurie pentru alegerea succesorului defunctului Yasser Arafat la carma Autoritatii Palestiniene. Frontul Democratic de Eliberare a Palestinei, al lui Nayef Nawatmeh si Frontul popular pentru eliberarea Palestinei, fondat de Georg Habache, au respins acordul de la Oslo, boicotand primul scrutin prezidential, din 1996. Mahmoud Abbas, noul numarul unu al OEP, va fi, dupa toate probabilitatile, candidat din partea Fatah la scrutin, cu un program de reluare a negocierilor de pace cu Israelul. El apare drept favorit. Hamas si Jihadul islamic au dat de inteles ca nu vor propune nici un candidat. In schimb, cele doua grupari nu au exclus o participare la legislativele programate pentru primul trimestru din 2005, pentru prima data de la instalarea unui regim autonom in teritorii.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.