Condoleezza Rice a insistat asupra faptului ca Statele Unite nu intentioneaza sa invadeze sau sa atace Coreea de Nord

Secretarul de stat american, Condoleezza Rice, se afla in Japonia. Acesta este prima etapa a unui turneu in Asia in cadrul caruia va discuta criza declansata de testul nuclear al Coreei de Nord.

Doamna Rice s-a intalnit cu ministrul de externe al Japoniei, Taro Aso, cu care discuta modalitatile de aplicare a sanctiunilor impotriva Coreei de Nord, sanctiuni prevazute in rezolutia Consiliului de Securitate al Natiunilor Unite.

Condoleezza Rice a insistat asupra faptului ca Statele Unite nu intentioneaza sa invadeze sau sa atace Coreea de Nord.

Turneul asiatic are ca scop consultarea tarilor din regiune asupra celor mai eficiente modalitati de aplicare a sanctiunilor la adresa Phenianului.

Principalul scop al rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU este acesta: rezolvarea crizei.

Doamna Rice a declarat ca Statele Unite urmaresc o rezolvare a crizei cauzate de anuntul de saptamana trecuta a nord-coreenilor privind efectuarea unui test nuclear.

"Statele Unite nu vor escaladarea acestei crize, ci dimpotriva, rezolvarea ei. Principalul scop al rezolutiei Consiliului de Securitate al ONU este acesta: rezolvarea crizei."

"In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca Phenianul nu exporta si nu se aprovizioneaza cu materiale nucleare. Din aceasta cauza trebuie ca embragoul impus Coreei de Nord sa fie eficient", a spus doamna Rice.

In primul rand, trebuie sa ne asiguram ca Phenianul nu exporta si nu se aprovizioneaza cu materiale nucleare.

"Pe langa materialele nucleare, embargoul priveste si alte cateva tipuri de arme. Conform rezolutiei Consiliului de Securitate, este obligatia tuturor statelor sa contribuie la respectarea embragoului", a declarat secretarul de stat american.

Condoleezza Rice a reamintit ca Washingtonul isi va respecta angajamentele privind asigurarea securitatii Japoniei si Coreei de Sud.

Doamna Rice a mai spus ca efectueaza un turneu in tarile asiatice pentru ca este important sa se discute modul exact de aplicare a sanctiunilor impotriva Coreei de Nord.

Vrem ca sanctiunile sa fie respectate cu strictete si aplicarea lor sa aiba efect.

"Vrem ca sanctiunile sa fie respectate cu strictete si aplicarea lor sa aiba efect. Transferurile de bunuri in si dinspre Coreea de Nord trebuie atent monitorizate."

"Respectarea acestui embargo nu trebuie interpretata ca o blocada sau carantina impusa Phenianului."

"Trebuie sa discutam, aici in Japonia si in celelalte tari din regiune, toate aceste detalii cu privire la embargo" a declarat doamna Rice.

Respectarea acestui embargo nu trebuie interpretata ca o blocada sau carantina impusa Phenianului.

La randul sau, ministrul de externe de la Tokyo, Taro Aso, a dezmintit relatarile din presa cu privire la faptul ca Japonia ar intentiona sa devina putere militara nucleara ca urmare a testului efectuat saptamana trecuta de nord-coreeni.

Phenianul isi mentine pozitia oficiala conform careia orice stat are dreptul la a-si intari capacitatea de aparare.

Coreea de Nord, sustin autoritatile de la Phenian, va face uz de acest drept inalienabil pentru a se apara in fata provocarilor constante ale Statelor Unite.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.