Putin anunta noi arme atomice care nu se afla si nu se vor afla in urmatorii ani in dotarea celorlalte puteri nucleare

Declaratiile de miercuri ale presedintelui rus Vladimir Putin cu privire la noul sistem rus de rachete nucleare au provocat indignare in rindul unor oficialitati de la Washington, releva canalul american de televiziune CNN. Reprezentanti ai administratiei presedintelui George W. Bush au declarat ca doresc sa afle informatii suplimentare despre noul program nuclear rus. (C.V.)

Luind cuvintul la reuniunea anuala a Colegiului Ministerului rus al Apararii, Vladimir Putin a declarat ca in viitorul apropiat armata rusa va fi dotata cu sisteme de rachete nucleare de tip nou, care nu vor avea echivalent in lume. "Noi nu facem decit sa procedam la cercetari si testari de sisteme ale unor rachete nucleare care sint cele mai moderne. Sint convins ca in urmatorii ani ele vor face parte din echipamentele noastre. In plus, este vorba de sisteme care nu se afla si nu se vor afla in urmatorii ani in dotarea celorlalte puteri nucleare", a declarat Putin. El a apreciat ca terorismul ramine principala amenintare la adresa Rusiei, insa neglijarea altor aspecte ale sistemului de aparare poate duce la aparitia altor amenintari. Putin nu a precizat insa despre ce tip de arme este vorba, dar a subliniat ca Rusia va continua sa se preocupe in mod sustinut si consecvent de constructia fortelor sale armate, inclusiv de componenta nucleara a acestora. Agentia de presa Itar-Tass mentioneaza ca sistemul la care s-a referit Putin include noul tip de racheta Topol-M, care va fi supusa unor teste finale la sfirsitul lunii decembrie si a carei productie va incepe in 2005. "Putin nu a dezvaluit multe detalii si incercam sa aflam ce a avut in vedere", a afirmat un reprezentant al Departamentului de Stat american, citat de CNN.

Moscova miriie preventiv

Analistii politici au remarcat faptul ca afirmatiile liderului de la Kremlin privind arsenalul nuclear al Rusiei survine la numai o zi dupa ce la conducerea Departamentului de Stat american a fost numita Condoleezza Rice, expert in problemele strategice ale fostei URSS si adversar declarat al programelor ruse de inarmare inca din epoca sovietica. Pe de alta parte, declaratia lui Putin ar putea avea legatura cu faptul ca sistemul de aparare antiracheta american ar trebui sa fie operational de la sfirsitul anului curent. Intr-un comunicat al Pentagonului se subliniaza insa ca acesta nu a fost conceput pentru a proteja Statele Unite de atacuri din partea Chinei si Rusiei. Interceptoarele americane de rachete sint in curs de instalare in Alaska si California, pentru a asigura protectie fata de un atac balistic limitat din partea unor tari considerate periculoase, precum Coreea de Nord. SUA au propus, de asemenea, infiintarea unei baze de interceptare balistica suplimentara, in Europa, insa Washingtonul nu a luat o decizie definitiva in aceasta privinta, a precizat Rick Lehner, purtatorul de cuvint al Agentiei americane de aparare antiracheta. "Acest sistem defensiv nu reprezinta o amenintare pentru fortele strategice ruse sau chineze", a adaugat el.

Purtatorul de cuvint al Casei Albe, Scott McClellan, a minimizat importanta declaratiei lui Putin, afirmind ca informatiile privind noile arme nucleare ruse nu constituie o noutate. "Este un lucru despre care s-a mai vorbit si care se inscrie in demersul de modernizare a fortelor armate ruse", a spus el. McClellan a amintit ca SUA si Rusia "sint aliati in razboiul impotriva terorismului" si, in prezent, au "o relatie diferita" de cea din timpul razboiului rece.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.