Comisia Europeana a dat publicitatii miercuri seara raportul Misiunii Comune europene de documentare asupra canalului de navigatie Bastroe pe care Ucraina il construieste in Delta Dunarii. Comisia Europeana a decis sa realizeze acest studiu in urma lipsei de informatii concludente din partea Ucrainei privind impactul canalului navigabil asupra eco-sistemului Deltei Dunarii. Misiunea Comuna de documentare, care a vizitat in luna octombrie Delta Dunarii, a avut in componenta reprezentanti ai Comisiei Europene, ca si reprezentanti ai Conventiilor internationale de mediu ale caror prevederi sunt incalcate de Ucraina prin construirea acestui canal: Conventia de la Berna, Conventia Ramsar, Conventia Aarhus sau Conventia Espoo. Scopul misiunii a fost identificarea masurilor necesare pentru limitarea impactului ecologic al constructiei ucrainene, investigarea planurilor viitoare ale Ucrainei pentru acest proiect, ca si formularea recomandarii catre Ucraina de a opri, cel putin temporar, construirea canalului.

Reprezentantii Comisiei Europene si ai conventiilor internationale au vizitat zona Deltei Dunarii unde se construieste canalul Bastroe, de la Izmail pana la Valkovo, inclusiv la gurile Bastroe, informeaza Comisia Europeana. "Din nefericire, lucrarile de constructie care au loc au putut fi vazute numai de la distanta, din cauza conditiilor meteo", se mentioneaza in raportul Comisiei Europene, care mentioneaza ca programul vizitei a fost pregatit in totalitatea de autoritatile ucrainene. In raportul sau, Comisia Europeana aminteste ca locul in care se construieste canalul Bastroe (langa orasul ucrainean Valkovo, pe bratul stang al canalului Chilia) se afla "chiar in mijlocul rezervatiei biosferice de frontiera a Deltei Dunarii". Expertii europeni se declara nemultumiti ca in ceea ce priveste documentatia oferita de partea ucraineana privind "proiectul Bastroe": "nu exista inca o descriere scrisa concisa a proiectului, cu detalii ale fiecarei etape a constructiei". De altfel, lipsa acestei documentatii si mai ales a unui raport realist privind impactul pe care il va avea canalul Bastroe asupra eco-sistemului Deltei Dunarii sunt principalele critici ale raportului dat publicitatii de Comisia Europeana.

Documentul aminteste ca prima faza a proiectului este aproape finalizata - dragarea unei cai de acces pentru navele ucrainene pe bratul natural Bastroe; astfel, pana in prezent s-a lucrat la construirea in estuarul Bastroe a unui canal navigabil de 7,65 de metri adancime, pentru a permite accesul navelor ucrainene de marime medie (5,85 metri sub apa) sa intre in canal. Aceasta prima etapa a constructiei canalului urmeaza sa fie finalizata pana la finalul acestui an.

Cea de-a doua etapa a constructiei "proiectului Bastroe" presupune adancirea canalului navigabil de la intrarea in apele Bastroe pana la o adancime de 8,32 metri, pentru a permite accesul in canal a vaselor ucrainene mai mari (7,2 metri sub apa). Aditional, faza a doua include si dragarea in mai multe localitati de-a lungul bratelor Bastroe si Chilia, pentru a adanci aceste brate fluviale cu scopul de a facilita accesul vaselor ucrainene mari. Pana in prezent, aceasta etapa a doua a proiectului nu a fost autorizata de Guvernul ucrainean, aminteste raportul. Totusi, dupa ce Kievul nu a luat in seama nici una din criticile occidentale fata de construirea canalului Bastroe, este de asteptat ca Guvernul Ucrainei sa autorizeze rapid si faza a doua a proiectului.

In raportul sau, Comisia Europeana aminteste ca una din cele mai mari amenintari asupra mediului din Delta Dunarii cauzate de canalul Bastroe este cantitatea uriasa de sedimente ramase dupa lucrarile de contructie. "Resturile scoase la suprafata in timpul constructiei (4.765 milioane de metri cubi) sunt depozitate pe malurile raului sau parasite pana la alte dispozitii. Se cunoaste ca aceste sedimente sunt poluate cu metale grele, pesticide si alte substante periculoase. (...) Se pare ca nu a fost realizat o evaluare asupra riscului prezentat de parasirea acestor resturi acolo sau de aruncarea lor in mare", mentioneaza raportul expertilor europeni. "Nu exista informatii clare despre masurile de siguranta privind administrarea sedimentelor. Prin urmare, Misiunea Comuna nu se afla in pozitia de a aprecia daca vor aparea probleme ale mediului in urma managementului sedimentelor", precizeaza expertii de mediu europeni.

In final, raportul comun dat publicitatii de Comisia Europeana recomanda Ucrainei sa nu demareze etapa a doua a "proiectului Bastroe". "Echipa de experti regreta ca Ucraina a stabilit un dialog serios cu comunitatea internationala numai dupa ce prima faza a constructiei a fost aproape finalizata. Depinde acum de diferitele Conventii internationale sa stabileasca daca solicitarile lor au fost respectate sau nu au fost respectate. Exista o oportunitate de a invata din dezbaterile controversate din trecut si de a organiza un proces de consultare publica inainte de a se lua decizia continuarii (canalului Bastroe, n.red.) cu faza a doua", solicita specialistii europeni. "Astfel, echipa de experti a Misiunii Comune (...) incurajeaza autoritatile ucrainene sa se angajeze intr-un dialog serios si deschis cu grupurile nationale si internationale interesate. Pana la obtinerea altor informatii, echipa de experti recomanda Ucrainei sa permita o dezbatere care ar putea duce chiar la inversarea deciziei si la alegerea unei alte optiuni daca aceasta este mai buna si economica in termeni ai protectiei mediului. Echipa de experti considera ca etapa a doua a proiectului ar trebui sa fie construita numai daca exista suficiente dovezi (privind oportunitatea ecologica a proiectului, n.red.). "Decizia de incepere a fazei a doua trebuie luata numai daca aceasta etapa este aplicabila din punct de vedere ecologic", conchide raportul publicat de Comisia Europeana.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.