Daca fostul presedinte al Irakului va fi gasit vinovat va fi spanzurat

Fostul presedinte al Irakului, Saddam Hussein a cerut insurgentilor care lupta impotriva ocuparii tarii de catre forta multinationala sa se uneasca si sa renunte la diferendele dintre ei. Saddam Hussein este judecat in prezent de un tribunal irakian pentru crime impotriva umanitatii si daca va fi gasit vinovat ar putea sa primeasca pedeapsa capitala.

Saddam Hussein s-a adresat insurgentilor prin intermediul unei scrisori pe care a dictat-o avocatului sau.

Fostul presedinte al Irakului le-a spus militantilor ca victoria impotriva fortei multinationale este posibila insa a insistat ca violentele sectare trebuie sa inceteze.

El i-a avetrizat pe insurgenti ca sprijinul pe care populatia il acorda rezistentei s-ar putea diminua in conditiile in care tot mai multi irakieni cad victime altor irakieni care profita de starea de lucruri din tara pentru a se razbuna.

In acest context Saddam Hussein a cerut membrilor minoritatii sunite, sa ii ierte pe aceia care au oferit infomatii care au dus la uciderea celor doi fii ai sai de catre fortele coalitiei multinationale dupa ce regimuil sau a fost inlaturat de la putere.

Apelul fostului lider al Irakului vine in contextul in care mii de irakieni au murit in atentate si alte acte violente comise de membrii diverselor grupuri religioase etnice sau politice care isi disputa suprematia in Irak.

Unele cifre neoficiale vorbesc de un numar de aproximativ 300 de mii de victime iar un controversat studiu al unei publicatii britanice vorbea de 655 de mii de persoane ucise din 2003 pana in prezent.

Saddam Hussein a ales sa trimita scrisoarea deschisa cu doar cateva saptamani inainte ca judecatorii care se ocupa de cazul sau sa emita un verdict cu privire la acuzatiile de crime impotriva umanitatii.

Saddam Hussein si sapte dintre apropiatii sai trebuie sa raspunda in fata tribunalului pentru uciderea a 148 de musulmani siiti in 1982 dupa ce impotriva sa avusese loc o tentativa de asasinat.

Oficiali citati de agentia Reuters sustin ca judecatorii ar putea sa se pronunte pe 5 noiembrie vor avea timp pana atunci sa revada marturiile depuse in proces.

Procurorii au cerut pedeapsa capitala iar daca fostul presedinte al Irakului va fi gasit vinovat va fi spanzurat.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.