"Locuitorii acestui pamant si-ar putea pierde incredere in comunitatea internationala, daca suveranitatea promisa nu va fi acordata, intr-un final", au subliniat liderii de la Pristina.

Avertismente serioase.

Se pare insa ca nu are cine sa le auda, atentia intregii lumi fiind acum concentrata pe alte directii, precum Orientul Mijlociu, Afganistan, Coreea de Nord. O stare de lucruri care-i face pe analisti sa dispere, sa dea glas temerilor lor legate de posibilitatea ca acest perimetru geografic, teatrul unor sangeroase conflicte armate in anii 90, sa sara in aer, daca situatia actuala nu va fi rezolvata cu mult tact si multa prudenta.

De curand, premierul Agim Ceku estima ca un Kosovo independent "ii va opri pe extremisti. Va fi imposibila o intoarcere in trecut", a lansat seful guvernului de la Pristina. Punct de vedere sustinut de SUA si de Marea Britanie. Ca atare, raportul pe care emisarul special al ONU, fostul lider finlandez, Martti Ahtisaari, il va prezenta luna viitoare va reflecta nazuinta de independenta a provinciei sarbe. In schimb, alte tari membre ale Grupului de contact sunt de alta parere. Rusia, de exemplu, sustine ca orice decizie trebuie sa tina cont si de dorinta celeilalte parti. Iar Belgradul insista ca regiunea sa ramana in componenta Serbiei.

Cum peste doua luni in Serbia vor avea loc alegeri legislative, Occidentul a decis sa amane orice hotarare privind Kosovo pana in 2007, de teama unei victorii a nationalistilor. "Traind departe de Serbia, este greu de realizat cat de instabila este situatia. Greu de anticipat efectul unei decizii impotriva Serbiei. Desprinderea Kosovo va genera un nou conflict de mare amploare in regiune".