Consiliul de Securitate al ONU urmeaza sa voteze sambata o rezolutie care sa condamne Coreea de Nord pentru anuntatul test nuclear de la inceputul acestei saptamani.

Ambasadorul american la ONU, John Bolton, a declarat ca Rusia si China nu sunt de acord cu sanctiuni prea aspre si ca amendamentele celor doua tari sunt mai degraba tehnice.

Ban Ki Moon, care va fi noul Secretar General al ONU, a facut un apel Consiliului de Securitate sa adopte o rezolutie clara si ferma.

Pana acum nu exista o confirmare oficiala a testului nuclear pe care Fenianul a anuntat ca l-ar fi facut luni.

Teste recente facute de oameni de stiinta americani par sa indice existenta in aer a unor urme radioactive, iar o confirmare oficiala a testului nuclear nord coreean, ar grabi adoptarea rezolutiei ONU.

Insa oameni de stiinta chinezi si sud coreeni au declarat ca nu au detectat urme de radioactivitate nici in aer si nici pe pamant, asa ca se pare ca testul nord coreean ar fi fost mai degraba unul esuat.

Statele Unite, care au initiat proiectul de rezolutie, au eliminat din text eventuale represalii militare impotriva Coreei de Nord, pentru ca rezolutia sa poata fi votata de Rusia si China.

Rusia si China se opun sanctiunilor drastice

Principalele sanctiuni prevazute de rezolutie
Coreea de Nord nu va putea cumpara tancuri, elicoptere, rachete sau tehnologie nucleara. Fenianul va trebui sa permita inspectarea vaselor care vin in, sau pleaca din Coreea de Nord. Specialistii care lucreaza la programe de construire de noi arme nu vor putea pleca in Coreea de Nord.

Proiectul de rezolutie ONU

Insa ministrul de externe al Rusiei, Sergei Lavrov, a declarat dupa intalnirea cu trimisul chinez la Moscova, Tang Jiaxuan, ca proiectul de rezolutie propus de americani mai trebuie negociat.

Serghei Ivanov a declarat ca sanctiunile impotriva Fenianului ar trebui sa fie impuse pe un termen limitat si ca acestea nu ar trebui sa afecteze populatia nord coreeana. Declaratiile lui Serghei Ivanov au fost facute cu putin timp inainte de votul din Consiliul de Securitate al ONU.

Textul propus de Statele Unite are o prevedere controversata, care ar permite verificarea incarcaturii navelor care se deplaseaza spre si dinspre Coreea de Nord, in cautarea de posibile arme neconventionale.

Proiectul de rezolutie cere Coreei de Nord sa renunte la programul sau nuclear, in schimbul unor garantii de securitate si a unui ajutor economic.

Japonia a impus deja sanctiuni Coreei de Nord. Navele nord coreene nu mai pot acosta in porturile japoneze, au fost suspendate importurile din Coreea de Nord, iar oficialii de la Fenian nu mai pot intra in Japonia.

Presedintele sud coreean, Roh Moo-hyun, a discutat cu omologul sau chinez Hu Jintao pe tema rezolutiei si cei doi au cazut de acord sa o sustina, fara sa se ajunga la chestiuni de detaliu.

Presedintele sud coreean este supus unor presiuni crescande in tara sa pentru a renunta la asa numita "politica a razei de soare" fata de Coreea de Nord, o politica de colaborare care a presupus pana acum investitii si ajutor dat nord coreenilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.