Profesorul olandez Jan van Dam, de la Universitatea din Utrecht, impreuna cu un grup de cercetatori europeni, au reusit sa stabileasca data la care oamenirea va inceta sa mai existe pe Pamint: 31 octombrie, anul 2.252.006! Studiul, publicat in revistele "Nature" si "New Scientist", se bazeaza pe analiza ramasitelor fosilizate ale unor rozatoare ce au trait acum peste 24 de milioane de ani. Cercetarile efectuate asupra celor peste 80.000 de fosile, datind din diverse epoci, adunate cu greu din zona centrala a Spaniei, spun ca Pamintul cunoaste periodic schimbari semnificative de clima, care provoaca fie glaciatiuni, fie supraincalzire, determinind disparitia mamiferelor, care ramin fara conditii propice de supravietuire.

Oscilatii Milankovici

Motivul existentei acestor cicluri este acumularea unor mici variatii ale miscarilor Pamintului. Fenomenul a fost documentat recent si se numeste "oscilatie Milankovici". In citeva cuvinte, aceasta teorie spune ca micile variatii ale axei de rotatie a Terrei si ale inclinatiei acesteia fata de Soare provoaca, dupa o vreme, "un salt" al Pamintului, care se inscrie astfel pe o noua elipsa (mai alungita sau mai rotunda) in miscarea sa de revolutie in jurul Soarelui.

Perioadele dupa care au loc aceste salturi sint fie de 2,5 milioane de ani, fie de un milion de ani si se repeta succesiv. Mici schimbari, spune Milankovici, au loc si din 20.000 in 20.000 de ani. Modificari de clima un pic mai mari au loc o data la 400.000 de ani, dar schimbari catastrofale de temperatura, capabile sa provoace disparitia speciilor, au loc abia dupa cel putin un milion - cel mult 2,5 milioane de ani.

Fosilele spun ca mai avem

Prin analiza fosilelor s-au stabilit exact toate momentele de "colaps" ale vietii pe Pamint si, dupa cum spune studiul publicat in "Nature", oscilatiile Milankovici se confirma. Profesorul olandez Jan van Dam spune ca noi ne aflam acum intr-un ciclu de 2,5 milioane de ani, din care am "consumat" doar aproximativ 250.000 de ani. Data de 31 octombrie 2.252.006 a fost aleasa in gluma, ca fiind rezultatul unei adunari la anul actual a restului de 2,25 de milioane de ani care ne-au mai ramas, data de 31 octombrie fiind ziua de Halloween, ziua "eliberarii spiritelor".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.