In Rusia, ziarul Novaya Gazeta a publicat extrase din ultimul articol la care lucra Anna Politkovskaia, ziarista din Rusia impuscata la sfarsitul saptamanii trecute. In varsta de 48 de ani, Anna Politkovskaia desfasura o acheta de presa in legatura cu presupuse incalcari ale drepturilor omului in Cecenia.

Pagina a doua din Novaya Gazeta este dedicata unor fragmente din articolul la care Anna Politkovskaya lucra in ultimele zile de viata. Corespondentii BBC relateaza ca fragmentele publicate nu cuprind totusi asteptatele dezvaluiri spectaculoase. In introducere, ziarista scrie ca, in fiecare zi, primeste scrisori de la mame ale unor tineri ceceni care au ajuns in inchisoare acuzati pe nedrept de terorism.

Articolul e neterminat, dar mai cuprinde si o scurta scrisoare de la un barbat, Beslan Gadaiev, aflat acum in inchisoare. Acesta sustine ca a fost obligat sa faca marturisiri, dupa ce a fost torturat si batut.
Ziarul publica si cateva fotografii care ar dovedi, sustinea Anna Politkovskaia, ca politia cecena ar fi torturat doi barbati. In imagine, unul dintre ei sangereaza, al doilea are un citit infipt in corp.
In ultimii ani, Anna Politkovskaia a fost extrem de critica la adresa premierului cecen pro-Moscova, Ramzan Kadirov. Ea a acuzat fortele loiale acestuia ca ar fi pus la cale crime si rapiri.

In materialul publicat joi de Novaia Gazeta nu se face insa nici o referire la Ramzan Kadirov. Novaia Gazeta a deschis propria sa ancheta cu privire la uciderea Annei Politkovskaia. Ramzan Kadirov a negat ca ar avea vreo legatura cu moartea ziaristei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.