Ministrul ucrainean de externe, Boris Tarasiuk (foto), a declarat, in cadrul conferintei "Ucraina, UE, Rusia: provocari si oportunitati pentru noile relatii", ca "pentru Ucraina, Transnistria este o gaura neagra a Europei". Potrivit agentiei moldovenesti Interlic, Tarasiuk a mentionat ca rezolvarea acestei probleme constituie una dintre prioritatile securitatii nationale a statului ucrainean. Seful diplomatiei ucrainene si-a declarat dezaprobarea fata de formatiunile statelor nerecunoscute, mentionand ca "acestea sunt regimuri-marioneta, care impiedica unificarea Europei".

Potrivit lui Tarasiuk, existenta in spatiul european a unor insule de instabilitate sub forma de conflicte inghetate, generate de lipsa formelor democratice de guvernare si de separatismul latent, reprezinta un mare pericol. Consecinte ale existentei acestora sunt moartea oamenilor, incalcarea drepturilor lor fundamentale, contrabanda, coruptia si comertul ilegal.

"Trebuie sa recunoastem ca regimurile nelegitime, corupte din republicile nerecunoscute nu au nimic in comun cu drepturile populatiei din aceste teritorii", a subliniat Boris Tarasiuk. In opinia lui, conflictele regionale difera intre ele si nu intotdeauna pot fi solutionate in cadrul formatului existent de negocieri, de aceea Kievul se pronunta pentru implicarea UE in reglementarea conflictului transnistrean.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.