Sotii Alin si Claudia Dogaru din Romania au traversat Oceanul, pina la o clinica pentru copii din SUA, in speranta ca medicii de acolo vor reusi miracolul de a le separa pe cele doua fiice ale lor, in virsta de un an, care s-au nascut unite in zona capului. Dupa ce mai multe spitale din Europa nu le-au acordat micutelor Tatiana si Anastasia nici o sansa la o viata normala, cei doi romani si-au pus toate sperantele in specialistii americani din Dallas, care, in urma cu aproape doi ani, au separat cu succes doi siamezi craniopagi egipteni, relateaza canalul american de televiziune WFAA.

Fetele s-au nascut pe 13 ianuarie 2004, la Roma, unde sint stabiliti sotii Dogaru. Fruntea Tatianei este lipita de spatele capului Anastasiei. Cu toate acestea, cele doua fete au personalitati si preocupari diferite. Anastasia incearca toata ziua sa faca tumbe, spre nemultumirea Tatianei, care este nevoita sa-si urmeze peste tot sora, desi este o fire mai linistita si prefera sa-si petreaca vremea uitindu-se la oameni si vorbind pe limba ei. Cazurile de gemeni craniopagi sint extrem de rare, riscul aparitiei unei astfel de anomalii fiind de 1 la 2,5 milioane de nasteri. Familia Dogaru a ajuns in SUA la sfirsitul anului trecut, ajutata de o organizatie non-profit, iar fetele au fost supuse de atunci la diferite teste prin care doctorii texani incearca sa determine daca interventia chirurgicala este posibila.

Principala problema este aceea de a stabili in ce masura creierele celor doua fetite sint unite si daca ele pot trai independent. Specialistii americani au spus ca situatia gemenelor romance este similara cu cea a siamezilor egipteni, dar ca micutele prezinta si citeva complicatii interne. Anastasia, care este mai bine dezvoltata decit sora ei, nu are decit o mica portiune de rinichi functional, astfel ca viata ei depinde de sistemul renal al gemenei. In schimb, Tatiana maninca foarte putin, fiind astfel hranita de Anastasia.

Parintii, dispusi sa riste

"Avind in vedere aceasta anatomie unica, exista riscul ca fetele sa nu supravietuiasca unei interventii. De aceea, e nevoie sa facem toate testele care sa ne asigure ca micutele vor scapa cu viata dupa operatie", a spus doctorul Kenneth Salyer, seful clinicii americane. Alin Dogaru, preot greco-catolic, spune ca intelege riscurile, dar este sigur ca operatia este singura sansa pentru Anastasia si Tatiana.

"Speram ca vor reusi sa le separe. In ei sta speranta noastra", a spus, la rindul ei, Claudia, de meserie asistenta medicala. "Avem grija de ele ca de niste copii normali. Poate parea ciudat, dar pentru noi micutele sint un dar", a spus Alin, care se roaga zi si noapte pentru viitorul fetitelor.


Despre autor:

Evenimentul Zilei

Sursa: Evenimentul Zilei


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.