Statele Unite asteapta cu nerabdare inregistrarea cetateanului cu numarul 300 de milioane. Nu e limpede cind se va intimpla acest eveniment: poate va fi azi sau poate ca deja a fost azi-noapte! Nimeni nu stie daca va fi un copil nou-nascut sau doar un imigrant oarecare, care si-a primit actele, dar e sigur ca o noua piatra de hotar demografica va fi lasata in urma. Americanii insa nu par prea incintati de aceasta veste. Lester Brown, de la Institutul de Strategii Planetare din Washington, e chiar trist: "Cindva, un astfel de eveniment ar fi fost un prilej de bucurie. In 2006 nu mai este. Cresterea populatiei inseamna ca fiecare persoana va avea o "ratie" mai mica de fericire. Asta inseamna mai putina apa curata, mai putin aer de respirat, mai multa aglomeratie pe strada si in parcuri, mai mult gunoi, adica, de fapt, scaderea calitatii vietii pentru toti".

Conform statisticilor, americanii sint a treia populatie a lumii (dupa China si India) si au la dispozitie cea mai performanta economie. Adica au cele mai bune conditii de trai. Populatia Statelor Unite reprezinta doar 5% din populatia lumii, dar consuma 23% din totalul resurselor planetei.

Raportat la medie, un american consuma de patru ori mai multa energie si de trei ori mai multa apa decit i s-ar cuveni, daca impartirea ar fi egala. Dar nu este. Si, din acest motiv, America e inca cea mai dorita tara, unde sute de mii de oameni incearca, luna de luna, sa ajunga. Speranta de viata a unui american este cuprinsa intre 75 de ani (pentru barbati) si 80 de ani (pentru femei), in ciuda faptului ca peste 54 de milioane de americani sint clinic-obezi. 37% din autovehiculele lumii circula pe strazile americane, pentru ca cei 300 de milioane de oameni au peste 204 milioane de masini!

Expertii spun ca acest nivel de trai corelat cu ritmul de crestere a populatiei va produce in curind miscari sociale. "Analizind ce se intimpla azi in China putem sa ne dam seama cum va fi miine in India si ce ii asteapta poimiine pe americani", spune Lester Brown. "De pilda, daca azi un chinez ar folosi tot atita hirtie cita foloseste un american, productia mondiala de hirtie ar trebui sa se dubleze! Va trebui sa ne reducem consumurile, va scadea nivelul de trai... Ce mai, cresterea populatiei a devenit o veste proasta!".


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.