Acordurile incheiate in ultimele zile de Vladimir Putin, presedintele Rusiei, Angela Merkel, cancelarul Germaniei si Jacques Chirac, presedintele Frantei, vor influenta considerabil politica de energie a planetei, estimeaza "Pravda".

Noua "axa europeana de energie" a devenit un raspuns la aspiratiile Washingtonului de a domina intreaga lume. "Aparent, preferintele europene ale Rusiei vor determina Casa Alba sa lanseze o campanie antiruseasca", adauga ziarul rus. Politicienii americani au devenit faimosi pentru pasiunea lor pentru "axe". A devenit o traditie pentru fiecare presedinte american sa-si creeze propria axa: "axa raului", "axa de cooperare", "axa de prietenie" etc. Insa ultima axa a fost creata fara participarea Washingtonului. Axa Paris-Berlin-Moscova a aparut in Europa, abia saptamina trecuta. Ea pare a fi o uniune de politica internationala condusa de trei superputeri: Rusia, Franta si Germania.

Dupa toate aparentele, acordurile incheiate in Franta vor influenta politicile energetice mondiale. Putin a spus ca Angela Merkel a ridicat problema orientarii europene spre giganticul cimp de gaze naturale Stokman, din Rusia. "Pot spune ca Gazprom studiaza acum aceasta oportunitate. Hotarirea va fi luata curind", a raspuns presedintele rus. Stokman este unul dintre cele mai mari depozite de gaze din lume, detinind rezerve pentru 50-70 de ani. Pina acum se credea ca gazul lichefiat va fi livrat in SUA, pe piata carora era planuit sa intre Gazprom. Declaratiile lui Putin marcheaza acum schimbarea strategiei.

Rusia, "centru de putere"

Succesul convorbirilor tripartite poate fi explicat prin interesele economice comune si vederile politice apropiate.

Este un secret stiut de toti ca Rusia, Franta si Germania se opun instaurarii unei structuri mondiale unipolare. Cele trei tari impartasesc aceleasi pozitii privitoare la evenimentele din Orientul Mijlociu si Iran. Rusia dezvolta relatii cu Batrina Europa, pe fondul nemultumirilor legate de preocuparile SUA fata de politicile Moscovei, interne si externe. Rusia nu e interesata numai sa-si vinda resursele energetice, ea vrea sa intre pe pietele europene, sa aiba acces la inalte tehnologii si sa participe la firmele europene. Rusia a obtinut recent cinci procente din actiunile Companiei Europene Aerospatiale, datorita dependentei acesteia de livrarile de titan din Rusia.

Integrarea Rusiei in economia europeana ar putea schimba orientarea actuala a guvernului UE, care este pro-american. Drept raspuns la aceasta schimbare, administratia SUA ar putea sa stirneasca un scandal international in Europa, cu subiectul "santajul energetic", mai scrie "Pravda". Noua axa europeana (Paris-Berlin-Moscova) este o reactie normala a politicienilor experimentati fata de hegemonia SUA, care se comporta ca o masina militara care-si creeaza calea spre guvernarea globala. Acordurile din Franta arata ca "Batrina Europa" nu se va lasa cucerita asa usor.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.