Testul nuclear revendicat de Coreea de Nord i-a determinat pe observatori sa se intrebe daca strategia administratiei Bush vizavi de Phenian de respingere a oricarui dialog direct nu s-a dovedit definitiv contraproductiva. In acest timp, pe teren, Japonia a anuntat o blocada totala impotriva regimului comunist nord-coreean, iar la sediul ONU din New York, membrii Consiliului de securitate au continuat dezbaterile despre Coreea de Nord.

Pe acest fundal, presedintele SUA, George Bush, a cerut comunitatii internationale " o reactie serioasa" la expertimentele atomice ale Phenianului, catalogate drept "pericol major pentru pacea si stabilitatea" mondiale. El a precizat ca intentioneaza sa rezolve aceasta criza exclusiv pe cale diplomatica si a chemat capitalele lumii sa-si expuna cat mai clar posibil pozitia lor fata de Coreea de Nord. De ce, s-au intrebat comentatorii politici? Estimand ca administratia Clinton s-a inselat cand a propus Phenianului "morcovi" in schimbul colaborarii lui, guvernul Bush a refuzat ferm sa angajeze discutii bilaterale cu liderii comunisti.

O simpla atentionare

Negocieri pe care nord-coreenii le-au cerut cu insistenta, din ratiuni de prestigiu si dintr-o abordare pur pragmatica pentru rezultatele pe care ele le-ar fi putut aduce in materie de securitate. Iata de ce numerosi analisti au estimat ca testul nuclear anuntat de Phenian - daca a avut sau nu loc in mod real - ar putea fi o simpla tentativa de a atrage atentia Washingtonului, care nu accepta tratative cu nord-coreenii decat in prezenta reprezentantilor altor patru state: Japonia, Rusia, China si Coreea de Sud, aceste doua tari fiind singurele care asigura, prin programele lor umanitare, supravietuirea economica a vecinilor din nord.

Prea tarziu

Potrivit Casei Albe, Coreea de Nord nu urmareste decat o confruntare cu SUA, un dialog direct, fara "martori", permitandu-i sa-si atinga mai usor scopul. Insistand pe formula multilaterala, Washington priveaza, practic, Phenianul de posibilitatea de a juca rolul lui David in fata unui Goliath american. Cu toate acestea, in ultimul timp tot mai multe voci se ridica in SUA pentru a cere adminstratiei Bush sa incerce o strategie "a la Clinton", angajand tratative directe cu puterea de la Phenian. Se creeaza senzatia, scrie in acest sens "Washington Post", ca "in interiorul guvernului american s-a produs o mare prapastie in chestiunea nord-coreeana.

Unii indeamna la negocieri, altii se pronunta pentru presiuni politice si economice, presiuni menite sa duca la o schimbare de regim". Intrebandu-se care ar putea fi, totusi, solutia si analizand efectele unei rezolutii ONU, a unor eventuale masuri punitive, ziarul estima ca "asemenea demersuri pot avea rezultat concret doar in cazul unei aderari complete a Chinei si Coreei de Sud". Deocamdata insa, tragea concluzia "Washington Post", "neglijenta manifestata de SUA in politica lor fata de Phenian a creat o noua amenintare in regiunea Asia - Pacific. Nu este exclus sa fie deja prea tarziu pentru a putea spulbera acest pericol, dar de incercat trebuie incercat".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.